Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Vstup nových venezuelských bankoviek do obehu sprevádzala nervozita

Automat je mimo prevádzky v Caracase 20. augusta 2018. Venezuelskí obchodníci a spotrebitelia nervózne čakajú na spustenie dramatických reforiem, ktoré cez víkend predstavil prezident Nicolás Maduro v snahe zachrániť potápajúcu sa ekonomiku. Zahŕňajú aj novú menu a zvýšenie minimálnej mzdy o viac ako 3000 percent. Zmeny začínajú v pondelok zavedením meny suverénny bolívar, ktorá z predošlej škrtla päť núl. Foto: TASR/AP

Venezuela pôsobí paralyzovane. Väčšina obchodov a podnikov bola v pondelok zatvorená. Obyvatelia krajiny nervózne reagovali na vydanie nového suverénneho bolívaru, ktorý nahradil doterajší bolívar.

Caracas 21. augusta (TASR) - Vo Venezuele vstúpili do obehu nové bankovky, ktoré majú o päť núl menej. Je to súčasť radikálneho plánu prezidenta Nicolása Madura na obmedzenie hyperinflácie. Ale podnikatelia v krajine označili tento krok za kontraproduktívny.

Venezuela pôsobí paralyzovane. Väčšina obchodov a podnikov bola v pondelok (20.8.) zatvorená. Obyvatelia krajiny nervózne reagovali na vydanie nového "suverénneho bolívaru", ktorý nahradil doterajší bolívar.

Ale Carlos Larrazabal, prezident popredného podnikateľského združenia Fedecamaras, vyhlásil, že toto opatrenie len "zvýši ekonomickú nestabilitu".

Keďže v nedeľu (19.8.) boli pozastavené na viac ako 12 hodín všetky elektronické transakcie, ich obnovenie v pondelok sprevádzala veľká neistota.

"Všetci sme na jednej lodi a čakáme na to, čo sa stane," povedala 39-ročná María Sánchezová po výbere hotovosti z bankomatu.

Spolu s výmenou meny oznámil Maduro ďalšie opatrenia na riešenie všeobecnej chudoby, vrátane zvýšenia minimálnej mzdy, už piatykrát v tomto roku. A tento raz o vyše 3000 %.

"To je šialené," skonštatoval Henkel Garcia, riaditeľ poradenskej spoločnosti Econométrica, podľa ktorého to môže ešte viac uškodiť už aj tak slabým firmám. Nemajú totiž z čoho zvýšiť mzdy v takom rozsahu.

Inflácia vo Venezuele môže dosiahnuť v tomto roku až 1 milión %, uviedol Medzinárodný menový fond. Starý bolívar bol v dôsledku obrovskej inflácie prakticky bezcenný. Hospodárska kríza medzitým vyhnala z krajiny viac ako dva milióny ľudí.

Maduro vo videonahrávke, ktorá bola zverejnená v pondelok večer na Facebooku, povedal, že uvedenie nových bankoviek prebehlo hladko a bankový systém "fungoval úžasne". Zverejnil tiež neurčitú hrozbu pre firmy, aby dodržali rast minimálnej mzdy. V opačnom prípade sa budú musieť "zodpovedať", dodal Maduro bez náznaku, aký trest ich môže čakať.

Maduro, bývalý vodič autobusu a vodca odborov, po výmene peňazí vyhlásil, že krajina potrebuje ukázať "fiškálnu disciplínu" a zastaviť nadmerné tlačenie bankoviek v ostatných rokoch.

V hlavnom meste Caracas však obyvatelia netajili skepsu. A nielen preto, že aj predchádzajúci prezident Hugo Chávez pred desiatimi rokmi škrtol tri nuly z bolívaru, ale hyperinfláciu to nezastavilo.

"Všetko zostane rovnaké, ceny budú ďalej stúpať," povedal Bruno Choy, ktorý vlastní stánok s jedlom.

A Ángel Arias, 67-ročný dôchodca, nazval novú menu "čistým klamstvom".

Venezuela sa už štvrtý rok zmieta v recesii. Krajina zápasí s nedostatkom základného tovaru, ako sú potraviny a lieky. Ochromené sú aj verejné služby vrátane dodávok vody, elektrickej energie a doprava.

Produkcia ropy, ktorá sa podieľa 96 % na príjmoch Venezuely, pritom klesla na 30-ročné minimum 1,4 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne v porovnaní s rekordnou výškou 3,2 milióna barelov/deň pred 10 rokmi.