Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

VSE sa dištancuje od krivých obvinení EICP z agresívnych praktík

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Špecialistka komunikácie VSE zároveň upozornila, že v spoločnosti VSE už niekoľko rokov aktívne vystupujú proti nekalým praktikám niektorých podomových predajcov.

Bratislava 17. augusta (TASR) - Spoločnosť Východoslovenská energetika (VSE) sa dištancuje od krivých obvinení z agresívnych obchodných praktík, ktoré dnes na tlačovej konferencii prezentovali zástupcovia Európskeho inštitútu pre ochranu spotrebiteľa a právny štát (EICP). Uviedla to pre TASR Katarína Šulíková, špecialistka komunikácie VSE, v reakcii na dnešné vyjadrenia EICP. "Vo vzťahu k našim zákazníkom a partnerom sa vždy riadime pravidlami fair play a platnou legislatívou," zdôraznila.

"Naša komunikácia so zákazníkmi je vždy otvorená a férová. Jej cieľom je poskytnúť zákazníkom úplné a pravdivé informácie. Vychádzame v nej z dlhoročnej praxe a podnetov zákazníkov, ktorí sa na nás často obracajú, keď už je neskoro. V snahe ochrániť našich zákazníkov je preto osveta a boj proti nekalým praktikám našou povinnosťou," zdôraznil Marek Novotný, vedúci úseku Retailoví zákazníci spoločnosti VSE.

Šulíková zároveň upozornila, že v spoločnosti VSE už niekoľko rokov aktívne vystupujú proti nekalým praktikám niektorých podomových predajcov. "VSE víta zdravú konkurenciu. To, na čo upozorňujeme, je fakt, že niektorí zákazníci by nezmenili dodávateľa, ak by sa nestali obeťou nekalých praktík," dodal Novotný.

Spoločnosť Východoslovenská energetika podľa nej považuje tieto krivé obvinenia za poškodenie svojho dobrého mena a zvažuje právne kroky. "Preferujeme otvorenú komunikáciu a sme pripravení spolupracovať s každým, kto má záujem na eliminovaní nekalých praktík na trhu s energiami, preto nás mrzí, že nás zástupcovia EICP neoslovili a o obvineniach sa dozvedáme z médií," uzatvoril Novotný.



Predseda EICP Peter Ďuriš dnes na tlačovej besede v Bratislave informoval, že na EICP sa vlani obrátilo viacero občanov so žiadosťou o prešetrenie správania najväčšieho dodávateľa elektriny na východnom Slovensku, spoločnosti Východoslovenská energetika. "VSE v súčasnosti používa voči spotrebiteľom nekalé praktiky. Výsostne hrá na ich podvedomie a v podstate sa takýmto spôsobom snaží ich udržať. Jediné, čo je tohto cieľom, že naďalej zostanú monopolom, respektíve dominantným hráčom na trhu, a teda budú naďalej určovať ceny energií. Môžeme zároveň očakávať, že v budúcnosti sa stane niečo obdobné, čo sme videli na začiatku (tohto) roka, práve preto, lebo to majú celé v rukách," priblížil Ďuriš.

Predseda EICP informoval, že ako sa počas takmer polročného prešetrovania týchto prípadov zo strany EICP ukázalo, okrem spomínanej cielenej kampane, VSE intenzívne vplýva aj na starostov obcí na východnom Slovensku, aby prostredníctvom obecných rozhlasov šírili informácie o hrozbách spojených so zmenou dodávateľa a zasiahli tak čo najširšiu skupinu spotrebiteľov. EICP disponuje viacerými záznamami vysielania obecných rozhlasov, v ktorých predstavitelia obcí (v mene VSE) upozorňujú občanov na hrozbu zmeny dodávateľa spojenú s možným oklamaním alebo podvedením občanov či dokonca s konaním, ktoré môže byť protizákonné.