Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Volkswagenu sa v júli takmer podarilo dosiahnuť nárast predaja

Ilustračné foto. Foto: TASR/DPA

Volkswagen v rámci celej skupiny predal v júli 2020 na globálnom trhu 885.700 vozidiel. To bolo len o 0,2 % menej ako v rovnakom období minulého roka.

Wolfsburg 14. augusta (TASR) - Po chaotickom období zatvárania závodov, slabom dopyte a stratených tržbách v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu sa nemeckému automobilovému koncernu Volkswagen (VW) v júli takmer podarilo dosiahnuť nárast predaja. Informoval o tom v piatok automobilový gigant.

Volkswagen v rámci celej skupiny predal v júli 2020 na globálnom trhu 885.700 vozidiel. To bolo len o 0,2 % menej ako v rovnakom období minulého roka. Pomohol mu najmä dopyt v Číne, ktorý minulý mesiac vzrástol o 4,8 %.

V západnej Európe bol však predaj VW medziročne nižší o 1,9 %, pričom v Severnej a Južnej Amerike bol pokles predaja ešte výraznejší.

Šéf predaja celej skupiny Christian Dahlheim predpovedal koncom júla jednociferný pokles odbytu za uplynulý mesiac. Na ilustráciu, v júni sa dopyt po automobiloch koncernu vo svete znížil o takmer pätinu (20 %).

Napriek tomu, že bol júlový výsledok lepší, ako sa čakalo, tohtoročný odbyt VW stále citeľne zaostáva za vlaňajším v dôsledku pandémie a s ňou spojených blokád. VW doposiaľ predal klientom 4,78 milióna vozidiel, o 23,6 % menej ako vlani v rovnakom období.

Koncern ďalej uviedol, že v júli zaznamenal rast predaja dcérskych značiek Audi, Škoda a Porsche, ale odbyt vozidiel jeho základnej značky VW klesol o 1,1 %. A znížil sa aj predaj španielskej dcérskej automobilky Seat a tiež predaj v divízii úžitkových vozidiel.