Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Volkswagen zvýšil predaj vozidiel v 3. štvrťroku o viac než 7 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Volkswagen predal od júla do konca septembra celosvetovo 2,34 milióna vozidiel. V porovnaní s 3. kvartálom minulého roka to predstavuje rast o 7,4 %.

Berlín 13. októbra (TASR) - Automobilka Volkswagen predala v 3. štvrťroku viac ako 2,3 milióna áut, čo oproti rovnakému obdobiu minulého roka predstavuje rast predaja o vyše 7 %. Dodávky podporil zvýšený dopyt v Európe a Severnej Amerike, ktorý dokázal kompenzovať pokles dopytu v Číne. Informovala o tom agentúra Reuters.

Volkswagen predal od júla do konca septembra celosvetovo 2,34 milióna vozidiel. V porovnaní s 3. kvartálom minulého roka to predstavuje rast o 7,4 %.

Na kľúčovom čínskom trhu sa predaj znížil. Firma tu predala 837.000 áut, čo medziročne predstavuje pokles o 5,8 %. Pridala sa tak k ďalším nemeckým automobilkám, ktoré v Číne evidovali pokles predaja. Na druhej strane, v Európe a na severoamerickom trhu objem predaja vzrástol a celkové čísla vylepšil.

Výrazne sa zvýšil predaj plne elektrických vozidiel. V 3. kvartáli ich firma predala 209.900, čo znamená rast o 40,5 %. Z celkového objemu predaja tak plne elektrické vozidlá predstavovali zhruba 9 %.

Podľa Hildegard Wortmannovej z výkonného výboru VW však nové objednávky na elektromobily sú pod úrovňou ambicióznych cieľov firmy. Práve nižší než očakávaný dopyt po elektromobiloch v poslednom období viedol k zrušeniu trojzmennej prevádzky v závode v Zwickau.