Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Volkswagen zaplatí 127 miliónov AUD za urovnanie sporov v Austrálii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nemecká automobilka zaplatí každému z majiteľov dotknutých dieselových vozidiel značky Volkswagen, Audi a Škoda zhruba 1400 austrálskych dolárov (AUD).

Sydney 16. septembra (TASR) - Nemecký automobilový koncern Volkswagen (VW) v pondelok uviedol, že súhlasil s vyplatením 127 miliónov austrálskych dolárov (78,75 milióna eur) za urovnanie súdnych sporov s tisíckami tamojších klientov v súvislosti s emisným škandálom jeho dieselových modelov.

Nemecká automobilka zaplatí každému z majiteľov dotknutých dieselových vozidiel značky Volkswagen, Audi a Škoda zhruba 1400 AUD.

„Je to významný krok k úplnému vyriešeniu súdnych sporov v Austrálii,“ uviedol hovorca spoločnosti Volkswagen v Sydney v e-mailovom vyhlásení.

VW v rámci urovnania sporu zaplatí aj právne trovy žalobcov.

Julian Schimmel, právnik spoločnosti Maurice Blackburn, ktorý zastupuje žalobcov, tiež označil dohodu za "dôležitý krok pri zabezpečovaní spravodlivosti a nápravy pre tisícky austrálskych motoristov". Dohodu o vyrovnaní musí ešte schváliť súd.

Volkswagen sa v roku 2015 pod tlakom dôkazov priznal, že vo svojich dieselových modeloch používa nelegálny softvér, ktorý počas testov manipuloval so skutočnými emisiami oxidov dusíka. Spoločnosť už zaplatila miliardy za právne spory po celom svete.

Austrálsky úrad na ochranu spotrebiteľov v roku 2016 tiež žaloval nemeckého výrobcu automobilov za predaj viac ako 57.000 vozidiel s nelegálnym softvérom.

Volkswagen teraz očakáva, že tento súdny spor sa čoskoro vyrieši.

V máji VW informoval, že vyčlenil 5,5 miliardy eur na svoje záväzky, z čoho 3,4 miliardy eur je na pokrytie prípadných súdnych sporov.