Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Vodohospodárska výstavba vyhlásila tender na obnovu Gabčíkova

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Výzva na predkladanie ponúk bola v pondelok zverejnená v Európskom vestníku verejného obstarávania a dnes aj v slovenskom vestníku. Celý projekt obnovy si vyžiada celkovo vyše 144 miliónov eur.

Bratislava 23. mája (TASR) - Vodohospodárska výstavba (VV) vyhlásila medzinárodný tender na obnovu plavebných komôr Vodného diela (VD) Gabčíkovo za takmer 139 miliónov eur. Výzva na predkladanie ponúk bola v pondelok (22.5.) zverejnená v Európskom vestníku verejného obstarávania a dnes aj v slovenskom vestníku. Celý projekt obnovy si vyžiada celkovo vyše 144 miliónov eur.

Dnes zverejnená výzva sa týka zabezpečenia hlavnej časti celého projektu, teda zabezpečenia stavebných a montážnych prác. Podľa generálneho riaditeľa štátneho podniku Vodohospodárska výstavba Daniela Kvoceru sa vďaka európskemu grantu značne predĺži životnosť zariadení a zabezpečí sa plynulosť plavby v slovensko-maďarskom úseku Dunaja.

"Ide o rozsiahlu inováciu a modernizáciu. Keď si predstavíme, že len jedno krídlo dolných vrát má váhu približne 450 ton. Obe sa na mieste demontujú a nahradia novými. Montáž bude realizovaná priamo v danom profile. Stabilitu prepravy však chceme zabezpečiť najmä použitím vhodnejších a modernejších materiálov oproti súčasnému stavu. Očakávame viac ako štandardné prevádzkové parametre plavebných komôr so zaručenou bezpečnosťou a trvalú spoľahlivosť pri paralelnom využívaní oboch plavebných komôr," povedal Kvocera.

Cieľom projektu je zvýšenie intenzity a bezpečnosti vodnej dopravy. Zahŕňa štyri základné aktivity – výmenu horných a dolných vrát, modernizáciu súčasného hydraulického systému plnenia a vyprázdňovania plavebných komôr, opatrenia na stabilizáciu podložia a vývoj expertného kontrolného systému. V priebehu leta budú vyhlásené verejné súťaže aj na zabezpečenie expertného kontrolného systému a stavebného dozoru.