Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Vodohospodári opravili tesnenie na prívodnom kanáli Gabčíkova

Vodné dielo Gabčíkovo, archívna snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Z dôvodu zachovania bezpečnosti VD bola oprava takzvanej pečate asfalto-betónového tesnenia návodných svahov prívodného kanála na VD Gabčíkovo nevyhnutná.

Gabčíkovo 15. októbra (TASR) - Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) dnes ukončil opravu tesnenia prívodného kanála na vodnom diele (VD) Gabčíkovo. Ako TASR informoval hovorca SVP Pavel Machava, išlo o prvú opravu prívodného kanála po 25 rokoch jeho prevádzky.

Oprava si vyžiadala dočasné zníženie hladiny Dunaja v prívodnom kanáli o 1,3 metra. "Vďaka úsiliu vodohospodárov, ktorí aj napriek tomu, že na Dunaji prebagrovali niektoré problematické úseky, nebola na rieke zastavená plavba lodí. Opravu sa podarilo realizovať v dohodnutom termíne, pričom sa práce začali 2. septembra postupným znižovaním hladiny vody v prívodnom kanáli na úroveň 129,50 metrov nad morom vodočtu na stupni Čunovo. Bežná výška je 130,8 metrov nad morom," povedal Machava.

Z dôvodu zachovania bezpečnosti VD bola oprava takzvanej pečate asfalto-betónového tesnenia návodných svahov prívodného kanála na VD Gabčíkovo nevyhnutná. "Celkovo SVP opravil úsek v dĺžke 17 kilometrov na oboch stranách, teda ochranných hrádzach prívodného kanála VD. Ide o ľavú stranu v úseku Vojka nad Dunajom – stupeň Gabčíkovo a pravú stranu v úseku Kyselica – stupeň Gabčíkovo. Práce prebiehali súčasne," vysvetlil hovorca SVP.

Oproti plánu sa rozpočet projektu navýšil o 1,7 milióna eur, celkové náklady na opravu tak dosiahli sumu približne 4,4 milióna eur. "Dôvodom navýšenia rozpočtu bol stav hrádze, ktorý bolo možné detailne zhodnotiť až po znížení hladiny. Fyzický stav hrádze bol v horšom stave, ako sa pôvodne predpokladalo," dodal Machava.

Touto opravou SVP zabezpečil bezpečné prevádzkovanie VD na ďalšie obdobie, jeho pracovníci pravidelne monitorujú stav celého VD. "Na celkovej rekonštruovanej ploche o rozlohe 65.800 štvorcových metrov SVP použil tri technologické postupy. Ide o očistenie plochy tlakovou vodou, opravu lokálnych porúch a poškodení a aplikáciu hydroizolačného nástreku," ukončil hovorca SVP.