Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Vo Venezuele končí aj Goodyear, zamestnanci dostanú aj pneumatiky

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Spoločnosť Goodyear-Venezuela začiatkom tohto týždňa oznámila, že prijala ťažké rozhodnutie ukončiť výrobu v krajine.

Washington 11. decembra (TASR) - Americký výrobca pneumatík Goodyear ukončí produkciu vo Venezuele. Dôvodom sú rozsiahla ekonomická kríza v krajine a sankcie USA voči prezidentovi Nicolásovi Madurovi.

Spoločnosť Goodyear-Venezuela začiatkom tohto týždňa oznámila, že prijala ťažké rozhodnutie ukončiť výrobu v krajine. "Naším cieľom bolo udržať prevádzku v chode, ale ekonomické podmienky a americké sankcie to znemožňujú," oznámila firma pre agentúru DPA.

Zamestnanci dostanú odstupné, pričom jeho súčasťou budú pneumatiky. Každý zamestnanec ich dostane desať. V krajine, kde je v dôsledku obrovskej krízy nedostatkový aj bežný tovar, sú kvalitné pneumatiky obzvlášť vzácne.

Goodyear je ďalšou zo zahraničných firiem, ktorá v posledných rokoch vo Venezuele končí. Pred ňou krajinu opustili napríklad americká automobilka General Motors, výrobca cereálií Kellogg's či niektoré letecké spoločnosti.

Podľa venezuelského Národného zhromaždenia, v ktorom dominujú opozičné strany, sa ekonomika Venezuely od nástupu Madura k moci v roku 2013 prepadla o vyše 40 % a krajina zápasí s extrémnou infláciou. Medzinárodný menový fond (MMF) odhaduje, že inflácia tento rok presiahne 1,4 milióna percent. Pre tieto podmienky, výpadky elektriny a chronický nedostatok potravín a základných liekov opustilo Venezuelu už okolo 2,3 milióna obyvateľov.