Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Vlaky zo Zvolena do Šiah budú opäť premávať od 2. januára 2019

Železničná stanica Šahy. Foto: Tablet.TV

V prvom kroku by malo ísť o zavedenie 20 vlakov, ktoré budú na tejto trati zabezpečovať primárne dopravu obyvateľov do práce a do školy. Premávať budú na úseku Zvolen - Krupina, resp. Dudince - Šahy.

Šahy 11. októbra (TASR) - Pre osobnú dopravu na 16 rokov odstavenej železničnej trati medzi Zvolenom a Šahami, sa od 2. januára 2019 vráti život. Zámer obnoviť osobnú dopravu na tejto 74 kilometrov dlhej trati vo štvrtok priamo na železničnej stanici v Šahách predstavil minister dopravy a výstavby Árpád Érsek (Most-Híd).

V prvom kroku by malo ísť o zavedenie 20 vlakov, ktoré budú na tejto trati zabezpečovať primárne dopravu obyvateľov do práce a do školy. Premávať budú zatiaľ v pracovných dňoch na úseku Zvolen - Krupina, resp. Dudince - Šahy. Podľa ministra je predpoklad, že na maďarskej strane sa čoskoro vybuduje aj šesťkilometrový úsek, ktorý by umožnil neskoršie priame vlakové spojenie Zvolen - Šahy - Budapešť.



Ministerstvo dopravy a výstavby SR bude cestovanie na tejto trati priebežne vyhodnocovať a v prípade zvýšeného záujmu je pripravené postupne rozsah dopravy rozširovať a zabezpečiť aj premávku vlakov počas víkendov.



Obnovenie dopravy privítal aj primátor mesta Šahy Štefan Gregor, ako aj starostovia 15 obcí na juhu okresu Veľký Krtíš, pre obyvateľov ktorých zrušenie dopravy v roku 2003 prinieslo problémy najmä pri cestovaní do práce.

Dôvodom zastavenia premávky na tejto trati bol v tom čase nízky záujem cestujúcich. Odvtedy bola trať udržiavaná len pre potreby nákladnej dopravy. Za znovuobnovenie trate boli však v uplynulých rokoch petície obyvateľov dotknutých regiónov s tisíckami podpisov.