Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Vládne opatrenia znížia dlhodobý implicitný dlh Slovenska na 204 % HDP

Ilustračné foto Foto: TASR

Vplyv zmien v 2. pilieri, teda schválené zníženie odvodov z 9 % na 4 %, je podľa inštitútu IFP do roku 2060 mierne pozitívny a prispieva k znižovaniu implicitných záväzkov.

Bratislava 15. augusta (TASR) - Zrealizovanie všetkých vládou pripravovaných opatrení zníži tzv. implicitný dlh verejnej správy v SR na 204 % hrubého domáceho produktu (HDP). Pri predpoklade nezmenených politík by pritom tieto dlhodobé záväzky predstavovali až 342 % HDP.

V súvislosti s predloženým rozpočtom verejnej správy na roky 2013 až 2015 to konštatuje Inštitút finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií (MF) SR. Najväčšou mierou sa na tomto znížení implicitného dlhu podľa analytikov rezortu podieľa nedávno schválená zmena valorizácie dôchodkov.

Implicitné záväzky, ktorých vyčísľovanie požaduje nový ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti, sú rozdielom medzi očakávanými budúcimi výdavkami a príjmami subjektov verejnej správy, ktoré nie sú súčasťou dlhu verejnej správy. Ide najmä o záväzky v sektore sociálnych vecí, zdravotníctva a školstva, spojené so starnutím populácie.

Základom výpočtu IFP je odhad príjmov a výdavkov spojených so starnutím populácie do roku 2060. Východiskovým rokom je rok 2012, teda rok, z ktorého sa vychádza pri zostavovaní rozpočtu na roky 2013 až 2015. Na strane príjmov ide o príjmy Sociálnej poisťovne (SP) súvisiace s dôchodkovým poistením, poistením v nezamestnanosti a zdravotných poisťovní zo zdravotného poistenia. Na strane výdavkov ide o výdavky na dôchodkové dávky, zdravotnú a dlhodobú starostlivosť, školstvo a dávky v nezamestnanosti.

Analytici MF konštatujú, že v prípade pokračovania doterajšej hospodárskej politiky by starnutie populácie do roku 2060 spôsobilo zhoršenie tzv. primárneho salda verejných financií, teda deficitu bez započítania platených úrokov, o 8,1 percentuálneho bodu (p.b.). "Rozpočet verejnej správy na roky 2013 až 2015 predpokladá zmeny v oblasti dôchodkového systému a zdravotného poistenia, ktoré zmenia aj príjmy a výdavky spojené so starnutím populácie," vysvetľuje zlepšenie vyhliadok IFP.

Vplyv zmien v 2. pilieri, teda schválené zníženie odvodov z 9 % na 4 %, je podľa inštitútu do roku 2060 mierne pozitívny a prispieva k znižovaniu implicitných záväzkov. "Je to spôsobené tým, že po úvodných pozitívnych sa negatívne vplyvy na verejné financie z jeho zmenšenia majú prejaviť až za horizontom roku 2060. Je pravdepodobné, že zohľadnenie týchto zmien po roku 2060 by viedlo k nárastu implicitných záväzkov," pripúšťa IFP.