Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Vláda USA uvažuje o zaradení AIG pod prísnejší dohľad

Foto: TASR/AP

AIG sa dostala počas finančnej krízy v roku 2008 na pokraj krachu, pretože poisťovala bankám a fondom rizikové hypotéky. Pád AIG by mal ďalekosiahle dôsledky na celý finančný svet.

Washington 2. októbra (TASR) - Americká vláda skúma, či poisťovacia spoločnosť American International Group (AIG) nie je príliš veľká na prípadné ohrozenie finančného systému.

Ak by ju uznala za systémovo dôležitú finančnú inštitúciu, čo znamená, že jej prípadný krach by ohrozil finančný systém krajiny, spadala by pod prísnejší federálny dohľad.

AIG oznámila, že Rada pre dohľad nad finančnou stabilitou FSOC ju informovala, že poisťovacia spoločnosť by mohla byť zaradená na zoznam systémovo dôležitých finančných inštitúcií. Cieľom je, aby daňoví poplatníci nemuseli opäť zachraňovať niektorú z veľkých inštitúcií tak, ako sa to stalo po nástupe finančnej krízy v roku 2008. V prípade, že sa AIG na zoznam dostane, dohľad nad ňou bude mať priamo centrálna banka a poisťovňa bude musieť spĺňať aj podmienku vyšších kapitálových rezerv na krytie prípadných strát.

AIG sa dostala počas finančnej krízy v roku 2008 na pokraj krachu, pretože poisťovala bankám a fondom rizikové hypotéky. Pád AIG by mal ďalekosiahle dôsledky na celý finančný svet, preto sa vláda rozhodla poisťovací koncern zachrániť garanciami a kapitálovými injekciami v celkovej výške 182 miliárd USD (140,76 miliardy eur). AIG zaznamenala v krízovom roku 2008 stratu 99,3 miliardy USD, čo bola najvyššia firemná strata v dejinách USA.