Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Vláda by mala znížiť DPH na potraviny, radia potravinári

Foto: TASR/František Iván

Zvyšovanie daní nie vždy prinesie príjmy štátnemu rozpočtu - má totiž dopady na zamestnanosť, na kúpyschopnosť, odôvodňujú potravinári.

Bratislava 15. apríla (TASR) – Potravinári združení v Potravinárskej komore Slovenska (PKS) podľa slov jej novozvoleného prezidenta Daniela Poturnaya považujú otázku cien potravín za veľmi citlivú, a preto by boli radi, kedy aspoň v strednodobom horizonte vláda uvažovala o možnosti zníženia dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny.

"Boli by sme radi, keby bolo možné zvážiť DPH na potraviny. Viem, že vývoj štátneho rozpočtu v uplynulom období aj predikcia na ďalšie obdobie nie je veľmi priaznivá, ale každé zdaňovanie má svoj dopad. Zvyšovanie daní nie vždy prinesie príjmy štátnemu rozpočtu - má totiž dopady na zamestnanosť, na kúpyschopnosť, má dopady na konkurencieschopnosť. Niekedy zníženie daní môže priniesť lepšie efekty pre štát a pre hospodárstvo ako zvyšovanie daní," uviedol pre TASR Poturnay.

"Máme historické paralely v sadzbách dane, či už na úrovni 10 %, alebo na úrovni 6 %. Boli by sme radi, keby sa zníženie pohybovalo niekde v týchto úrovniach. V tomto sa stotožňujeme aj s názorom odborárov, ktorí takisto navrhujú zvážiť zníženie DPH na potraviny," spresnil prezident PKS.

Potravinárska komora Slovenska je združenie právnických osôb založené potravinárskymi firmami pôsobiacimi na Slovensku s cieľom spolupracovať pri obhajovaní spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu na úrovni štátnych a mimovládnych inštitúcií.