Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Mikulová: SR je malý akcionár, významným partnerom je Nemecko

Kristína Mikulová, poradkyňa Svetovej banky vo Washingtone. Foto: Screenshot/Tablet.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz je Kristína Mikulová, poradkyňa Svetovej banky vo Washingtone.

Bratislava 4. októbra (TABLET.TV) - Svetová banka je bankou všetkých bánk, od ktorej si požičiavajú aj chudobnejšie štáty sveta v porovnaní s tými, ktoré v rámci svetovej ekonomiky prosperujú. Má rozvojový charakter, medzinárodnú pôsobnosť, sídlo vo Washingtone a na jej čele stojí prezident Jim Yong Kim, priblížila Mikulová.

Dnes už poradkyňa svetovej banky v minulosti viedla odbor pre rozvojovú spoluprácu na Ministerstve financií Slovenskej republiky. Vďaka tejto pracovnej príležitosti, skúsenostiam a zručnostiam dnes vo Washingtone reprezentuje Slovenskú republiku, kde pôsobí ako poradkyňa od januára tohto roku.

Podľa jej slov, Slovensko je malý akcionár, čo znamená, že ak v rámci celosvetového trhu chce naša krajina niečo presadiť, dôležité je mať silných spojencov, uviedla Mikulová, pričom dodala, že jedným z významných slovenských spojencov je Nemecko.




Aj keď má svetová banka základňu v Amerike, konferencia s jej členmi a partnermi sa uskutočnila v Bratislave a jedným z dôvodov bolo aj prebiehajúce predsedníctvo Slovenskej republiky v Rade EÚ. Ako Mikulová informovala, jedným z hlavných bodov programu konferencie bola aj diskusia o stratégii na tri roky za 80 miliárd dolárov na podporu najchudobnejších štátov sveta.

S manažmentom svetovej banky, ako aj s prezidentom prebehli neformálne diskusie o finančných nástrojoch, prerozdeľovaní a alokovaní peňazí svetovej banky.

Mikulová priznala, že nevylučuje, že aj napriek pracovnej príležitosti, ktorú vo Washingtone využila, uvažuje o návrate späť na Slovensko. Do zahraničia ju, ako aj ostatných mladých ľudí, domnieva sa, vyhnal "hlad po poznatkoch, skúsenostiach a možnostiach získať veľký rozhľad a rovnako aj nedostatok príležitostí doma v porovnaní so zahraničím."

Pozrite si rozhovor Pavla Demeša s Kristínou Mikulovou v relácii SVET Tu a teraz.