Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Viaceré orgány SR nesúhlasia so sprísnením pravidiel predaja cigariet

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dôvodom je zvýšené riziko nelegálnej výroby, pašovania a poškodzovania práv duševného vlastníctva, konštatovala pre TASR členka výboru a riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jarmila Halgašová.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Návrh zmeny smernice z dielne eurokomisára pre zdravie a výživu Johna Dalliho, vedúci k sprísneniu pravidiel predaja tabakových výrobkov, považuje Poradný výbor na kontrolu tabaku v SR za veľmi zlé riešenie.

Dôvodom je zvýšené riziko nelegálnej výroby, pašovania a poškodzovania práv duševného vlastníctva, konštatovala pre TASR členka výboru a riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Jarmila Halgašová.

Výbor, ktorý naposledy zasadal 10. septembra tohto roka, rovnako ako v minulosti fungujúca Pracovná skupina na revíziu smernice o tabakových výrobkoch, odmieta navrhované zavedenie generických balení, štandardizáciu produktov, ako aj zákaz pridávania zložiek do predávaných cigariet.

"Dôvodom nie je podpora fajčenia, práve naopak. Podporou navrhovaných opatrení by sme vlastne de facto podporili nelegálnu výrobu tabakových výrobkov a pašovanie, čo bude v praxi znamenať znížený príjem z daní a zvýšené výdavky pre zdravotníctvo, keďže falšované cigarety sú ešte nebezpečnejšie než legálne produkty, ktoré sú pod striktnou kontrolou štátu. Rovnaké balenia a eliminácia rozlíšiteľnosti produktov prostredníctvom tzv. štandardizácie nahráva iba organizovaným kriminálnym skupinám, pre ktoré tak bude falšovanie oveľa jednoduchšie," vysvetlila Halgašová.

Zavedením navrhovaných reštrikčných opatrení sa podľa nej fajčenie obmedzí len štatisticky, vykázaním zníženia predaja tabakových výrobkov a spotreba sa presunie na čierny trh, čo pre fajčiarov znamená väčšie zdravotné riziko. "Aj preto Poradný výbor na kontrolu tabaku podporuje len také opatrenia, ktoré budú skutočne efektívne v boji proti fajčeniu prostredníctvom prevencie, vzdelávania, ochrany pred tabakovým dymom a pomoci pri odvykaní od fajčenia," dodala Halgašová. Členmi výboru sú zástupcovia ministerstiev zdravotníctva, financií, hospodárstva a pôdohospodárstva, ale aj Finančného riaditeľstva (FR) SR, Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) či PKS.

Ministerstvo financií (MF) SR sa v rámci príprav na revíziu smernice a vo fáze verejných konzultácií vyjadrilo: "MF SR nepodporuje a nesúhlasí so zavedením generických/štandardizovaných balení cigariet z dôvodu rizika nárastu daňových a colných únikov, uľahčenia falšovania takýchto cigariet, ochrany verejného zdravia súvisiaceho s nákupom pašovaných cigariet bez akejkoľvek úradnej kontroly, ako aj možného porušenia práv duševného vlastníctva," konštatuje sa v stanovisku rezortu, ktoré má TASR k dispozícii.

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR rovnako odmieta návrhy na zavedenie štandardizovaných spotrebiteľských balení cigariet. Okrem obavy z možného nárastu nelegálneho obchodu má aj ďalšie výhrady. "Štandardizované balenia tabakových výrobkov, prípadne extrémna veľkosť zdravotných varovaní, ktoré by pokrývali väčšinu plochy spotrebiteľského balenia, výrazne sťaží orientáciu zákazníka v ponuke výrobkov a môže viesť k oslabeniu ochrany spotrebiteľa," upozornil rezort vo svojom stanovisku s tým, že obchodníci by zase boli vystavení väčšej hrozbe prieniku ťažko odlíšiteľných nelegálnych výrobkov do ich predajnej siete.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR podľa jeho hovorkyne Zuzany Čižmárikovej vždy víta sprísnenie podmienok pre fajčiarov a robenie osvety o škodlivosti fajčenia. "Treba si uvedomiť, koľko onkologických a iných závažných ochorení by sme nemali, keby ľudia zahodili cigarety," uviedla pre TASR.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorý má túto agendu na starosti, zatiaľ nemá predmetný dokument k dispozícii a nemôže sa preto vyjadriť k jeho obsahu. "Keď bude dokument slovenskej strane zo strany EK doručený, poskytneme k jeho obsahu stanovisko," avizovala pre TASR Martina Merková z mediálneho odboru ÚVZ.

Vzhľadom na úvodnú fázu prípravy revízie smernice sa k návrhu zatiaľ nevyjadruje podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič. Momentálne sú práce na týchto zmenách v kompetencii komisára Dalliho a ten by mal svoj návrh oficiálne predstaviť v novembri tohto roka, uviedol v reakcii pre TASR.