Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

V zbere opotrebovaných batérií Slováci zaostávajú

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Sereď 12. apríla (TASR) – Na Slovensku sa ročne spracuje 6000 až 10.000 ton opotrebovaných batérií a akumulátorov s obsahom olova, 160 ton nikelkadmiových batérií a akumulátorov a 1,5 tony ortuťových batérií.

Zhodnocovanie olovených batérií a prenosných batérií vykonáva firma Mach Trade, s.r.o., v Seredi. Spracovanie nikelkadmiových batérií a akumulátorov má na starosti závod ŽOS Eko, s.r.o., Vrútky a ortuťové batérie zbierajú a zhodnocujú vo firme Elektro Recycling, s.r.o., v Banskej Bystrici.

V zbere všetkých druhov batérií má Slovensko zatiaľ rezervy. Preto sa aj Recyklačný fond (RF) SR sústreďuje na jeho podporu a propagáciu s cieľom zhodnotiť maximálne množstvá odpadov z daných komodít. Zameriava sa tiež na spolufinancovanie prevádzkových nákladov v systéme zberu, prevozu a zhodnocovania odpadov a na dobudovanie zberových miest.

"Za rok 2011 RF schválil poskytnutie prostriedkov vo výške 36.130 eur na podporu 8 žiadostí, za 10 rokov činnosti prispel na podporu rôznych projektov celkovou sumou 2,54 milióna eur," informoval riaditeľ RF Ján Líška.

Vo firme Mach Trade v Seredi je v prevádzke v súčasnosti na svete najmodernejšie zariadenie na zhodnocovanie olovených batérií a iných síranových zvyškov s obsahom ťažkých kovov, ktoré pracuje so 100-percentnou účinnosťou. Kapacitné možnosti spoločnosti sú nateraz vyššie ako výskyt olovených odpadov v SR, no ich množstvá s oživovaním hospodárstva opäť začínajú stúpať. V roku 2011 spracovala spoločnosť podobne ako rok predtým takmer 6000 ton batérií a akumulátorov.

Vďaka podpore RF vznikli prevádzky, ktoré zbierajú, zvážajú a spracúvajú aj staré autobatérie. Do zberu sa zapájajú aj obce, v ktorých môžu obyvatelia za príspevok od recyklátora odovzdať do špeciálnych kontajnerov.

"SR zaostáva v zbere prenosných batérií a akumulátorov. Do odpadu sa ich odhadom dostávalo donedávna ročne 1200 až 1400 ton. Potom sa však v mnohých školách rozbehol projekt zberu Baterky na správnom mieste a situácia sa začala pomaly meniť, pričom sa posilňovalo environmentálne povedomie u mladých ľudí. Najväčšiu zásluhu na tom má Mach Trade a seredská spoločnosť INSA, ktorá spustila v roku 2011 sofistikované zariadenie na separáciu a zhodnocovanie. Batérie sú automaticky triedené na základe röntgenového snímania," uviedol Líška.

Sľubne sa rozbehol aj systém zberu a recyklácie ostatných použitých batérií a akumulátorov. V súčasnosti je už vytvorených viacero zberných miest, napríklad v reťazcoch DM, Jednota, IKEA, Kaufland a ďalších. Spätný odber začali realizovať firmy Varta, Emos, Energizer a ďalšie.