Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

V USA v septembri pribudlo 336.000 nových pracovných miest

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

V auguste podľa revidovaných údajov pribudlo 119.000 nových pracovných miest. Americký trh práce zostáva odolný napriek snahám centrálnej banky o ochladenie ekonomiky a udržateľné zníženie inflácie.

Washington 6. októbra (TASR) - Americká ekonomika minulý mesiac vytvorila 336.000 nových pracovných miest, výrazne viac ako v predchádzajúcom mesiaci, zatiaľ čo miera nezamestnanosti sa nezmenila a zotrvala na úrovni 3,8 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvolala na v piatok zverejnené údaje federálneho ministerstva práce.

V auguste podľa revidovaných údajov pribudlo 119.000 nových pracovných miest. Americký trh práce zostáva odolný napriek snahám centrálnej banky o ochladenie ekonomiky a udržateľné zníženie inflácie. Zvyšovanie úrokových sadzieb Federálneho rezervného systému (Fed) zdražuje náklady na úvery, čo môže utlmiť prijímanie nových zamestnancov spojené s expanziou podnikov. Zatiaľ sa však tempo prijímania nových zamestnancov stále pohybuje nad úrovňami spred pandémie nového koronavírusu. Analytici zároveň upozorňujú, že trh práce by sa mohol oslabiť, keďže zmeny v menovej politike sa premietajú do reálnej ekonomiky až po určitom čase.