Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

V Székesfehérvári zamestnávajú čoraz viac Ukrajincov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ukrajinci podľa servera netrvajú na kolektívnej zmluve a nevstupujú ani do odborárskych organizácií.

Budapešť 12. novembra (TASR) - Čoraz viac Ukrajincov pracuje v Maďarsku. Sú ale aj prípady, že zamestnanie kvôli nim strácajú maďarskí pracovníci, alebo jednoducho pre znižovanie miezd občania Maďarska podajú výpoveď, uviedol v pondelok spravodajský server Átlátszó.hu.

Týka sa to aj elektrotechnického podniku Videoton v Stoličnom Belehrade (Székesfehérvár) vo Fejérskej župe, ktorý je najväčším svojho druhu v strednej a východnej Európe.

Ukrajinci podľa servera netrvajú na kolektívnej zmluve a nevstupujú ani do odborárskych organizácií. Výhodou týchto cudzincov ďalej je, že sú schopní a ochotní - najmä zo začiatku - tvrdšie a viac pracovať. Zarobia takmer štvornásobok domácej mzdy, bývajú zdarma a mesačne im raz zaplatia cestu domov.

Podľa sprostredkovateľských firiem zamestnávatelia sú s Ukrajincami mimoriadne spokojní, pracujú totiž o polovicu účinnejšie než maďarskí zamestnanci. Tí sa sťažujú najmä na skutočnosť, že pri rovnakej mzde dostávajú cudzinci navyše uvedené benefity. Videoton v reakcii uviedol, že cestovné preplácajú aj domácim zamestnancom, ktorí prichádzajú zo vzdialenejších kútov krajiny.

Átlátszó.hu pripomína, že mnohí občania Ukrajiny z Podkarpatskej oblasti hovoriaci po maďarsky uprednostňujú aj napriek jazykovým problémom skôr zamestnanie v Českej republike, prípadne v Nemecku, kde sú vyššie platy a živobytie je lacnejšie než v Maďarsku. V uvedených krajinách je ale stále ťažšie pre nich zamestnať sa legálne, preto zostávajú v Maďarsku.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach