Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

HUDÁK: EIB plánuje tento rok podporiť rozvoj inovácií 15 miliardami

Vazil Hudák, archívne foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Viceprezident V. Hudák dodal, že Európska investičná banka finalizuje dohodu o spolufinancovaní Operačného programu Výskum a vývoj v rozsahu približne 300 miliónov eur.

Košice 29. júna (TASR) – Európska investičná banka (EIB) očakáva, že tento rok vynaloží na podporu inovácií v rámci Európskej únie okolo 15 miliárd eur. "Je to hlavne financovanie cez tzv. Junckerov program, ktorý má napomáhať posilneniu konkurencieschopnosti EÚ," uviedol dnes na košickej konferencii WIRE 2017 viceprezident EIB Vazil Hudák.

Na Slovensku spolupracuje EIB v rôznych oblastiach vrátane rezortu školstva. "Teraz v podstate finalizujeme dohodu o spolufinancovaní Operačného programu Výskum a vývoj v rozsahu približne 300 miliónov eur, ktoré by potom išli do konkrétnych projektov," konštatoval Hudák. Dodal, že dnes v Košiciach hovoril so štátnym tajomníkom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Petrom Krajňákom. Témou boli aj ďalšie možnosti spolupráce, ako aj prípadná návšteva ministra školstva Petra Plavčana a predstaviteľov rezortu v sídle EIB v Luxemburgu.

Podpora EIB sa týka aj konceptu tzv. Smart Cities alebo Inteligentných miest s využitím inovácií na miestnej úrovni. "Spolupracujeme so Slovenskou záručnou a rozvojovou bankou (SZRB) na vytvorení určitej investičnej platformy, ktorá by financovala takéto projekty v rámci Smart Cities," dodal Hudák pre novinárov.

Dnešná konferencia WIRE 2017 má podtitul "Spoločensky zodpovedné, kreatívne a dôveryhodné regionálne inovácie v digitálnej ére". Podujatie organizuje Technická univerzita Košice (TUKE) v spolupráci s Európskou komisiou (EK).

"Ide o význam spoločenskej zodpovednosti v oblasti výskumu a inovácií, a hlavne u digitálnych inovácií, ktoré sú teraz v trende, lebo so sebou prinášajú aj riziká. Inovácie musia mať regionálny charakter, musia byť zamerané na ľudí. Globálnych vecí už tu bolo veľa, ale lokálne ekosystémy, alebo lokálne prostredia majú stále problém," priblížil pre TASR tému konferencie jej koordinátor za TUKE Radoslav Delina.

K otázkam, ktorým sa konferencia venuje, patrí napríklad hľadanie rovnováhy medzi ekonomickým a sociálnym vplyvom inovácií, či ich nasmerovanie na riešenie spoločenských problémov, ako sú rôzne druhy nerovnosti, chudoba alebo nezamestnanosť. Na podujatí sa zúčastňuje viac ako 200 účastníkov z viacerých európskych krajín, ako aj predstavitelia Európskej komisie (EK) a ďalších inštitúcií.