Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Hudák: EFSI pomohol aj Slovensku

Na snímke viceprezident Európskej investičnej banky (EIB) Vazil Hudák. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Viceprezident Európskej investičnej banky Vazil Hudák pripomenul, že financovanie cez EFSI na Slovensku pomohlo zlepšiť kvalitu života občanov a posilnilo malé a stredné podniky.

Brusel 18. júla (TASR) - Európsky fond pre strategické investície (EFSI) od svojho zriadenia v roku 2015 pomohol zmobilizovať dodatočné investície v krajinách EÚ vo výške 335 miliárd eur. Pre Slovensko to znamenalo priamy tok financií vo výške 462 miliónov eur a mobilizáciu investícií v celkovej výške približne 1,2 miliardy eur.

Viceprezident Európskej investičnej banky (EIB) Vazil Hudák v tejto súvislosti pripomenul, že financovanie cez EFSI na Slovensku pomohlo zlepšiť kvalitu života občanov, posilnilo konkurencieschopnosť malých a stredných podnikov a podporilo inovácie.

Európska investičná banka pomáhala Európskej komisii plniť ambiciózny cieľ v rámci Investičného plánu pre Európu (Junckerov plán) zmobilizovať 315 miliárd eur vo forme dodatočných investícií zo súkromného sektora.

S podporou rozpočtovej záruky EÚ a z vlastných zdrojov skupiny EIB bolo schválených 898 operácií, v prípade ktorých sa očakáva spustenie investícií vo výške 335 miliárd eur v členských štátoch Únie. Cieľ z roku 2015 bol dosiahnuť 315 miliárd eur. Hudák v stanovisku pre médiá zdôraznil, že z tohto plánu profitovalo aj Slovensko.

"Financovanie EFSI predstavovalo 462 miliónov eur, čo zmobilizovalo dodatočné investície vo výške približne 1,2 miliardy eur. Chcel by som predovšetkým zdôrazniť, že EIB financuje projekt výstavby a prevádzky obchvatu Bratislavy - D4R7," uviedol Hudák.

Spresnil, že v rámci nástroja EFSI Európsky investičný fond, ktorého cieľom je poskytovať rizikový kapitál malým a stredným podnikom, bolo pre SR vyčlenených 37 miliónov eur, ktoré majú zmobilizovať 267 miliónov eur v prospech 7620 menších spoločností a začínajúcich podnikov.