Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

V Českej republike opäť rastie záujem o vkladné knižky

ilustračné foto Foto: TASR

V posledných rokoch boli vkladné knižky žiadané najmä medzi staršími klientmi, ktorí oceňujú, že do rúk dostanú tradičný papierový zošitok.


Praha 12. augusta (TASR) - Napriek tomu, že pri súčasnej širokej ponuke najrôznejších on-line účtov a sporiacich produktov sa môže zdať, že vkladné knižky v 21. storočí už stratili svoje miesto, nie je to tak. Jeden z najstarších spôsobov sporenia má aj naďalej svojich priaznivcov a podľa bankárov sa záujem o vkladné knižky dokonca zvyšuje.

"Dieťaťu do kolísky sa zle dáva nejaký elektronický produkt. Mnoho ľudí preto víta, keď môžu novorodencovi darovať niečo hmatateľné, ako je práve vkladná knižka," hovorí riaditeľ českej Poštovej sporiteľne Přemysl Hanzelka. Tá podľa serveru iHNED.cz mesačne otvára približne tisíc nových vkladných knižiek, pričom celkový počet už presahuje hranicu pol milióna.

V posledných rokoch boli vkladné knižky žiadané najmä medzi staršími klientmi, ktorí oceňujú, že do rúk dostanú tradičný papierový zošitok. "Navyše na ne môžu vkladať a vyberať hotovosť na všetkých poštách a vo finančných centrách Poštovej sporiteľne," vysvetľuje Hanzelka.

Zároveň však podľa neho tento produkt začína budiť pozornosť aj u mladej generácie. "Vkladnú knižku si k nám počas 10 minút prišli založiť aj dve 20-ročné dievčatá. Vo firme teraz preto o vkladných knižkách diskutujeme," tvrdí šéf Poštovej sporiteľne, ktorý je presvedčený, že tento produkt môže byť opäť úspešný.

Podobné skúsenosti má aj Česká spořitelna, ktorá ku koncu júla evidovala vyše 1,169 milióna vkladných knižiek, na ktorých je podľa jej hovorcu Františka Bouca vyše 60 miliárd Kč (2,29 miliardy eur). Len za 1. polrok si v banke otvorilo novú vkladnú knižku okolo 10.000 klientov, ktorí na ne vložili takmer 1 miliardu Kč. "V samotnom júli sme založili 1260 knižiek s celkovými vkladmi nad 118 miliónov Kč. Z čísiel je vidieť, že záujem o ne je stabilný," dodal Bouc.