Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

V automobilke v Győri prerušili zamestnanci na dve hodiny prácu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Štrajk vyhlásil Nezávislý odborový zväz Audi Hungaria (AHFSZ) po tom, čo sa nepodarilo dosiahnuť mzdovú dohodu so zamestnávateľom.

Budapešť 18. januára (TASR) - Zamestnanci automobilovej spoločnosť Audi Hungaria v severomaďarskom Györi začali v piatok o 09.00 h dvojhodinový výstražný štrajk, informovalo internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság.

Štrajk vyhlásil Nezávislý odborový zväz Audi Hungaria (AHFSZ) po tom, čo sa nepodarilo dosiahnuť mzdovú dohodu so zamestnávateľom. Odborári v decembri predložili požiadavku, v ktorej okrem iného uviedli, že mzdová dohoda by sa mala týkať jedného roka, že základná mzda s aplikovaním kombinovaného rastu by mala dosiahnuť 18 %, najmenej však 75.000 forintov (234,32 eura).

Vyjednávanie o mzdách pre tento rok sa začalo vlani v septembri. V stredu ponúkla spoločnosť odborárom nový mzdový návrh, ktorý okrem pôvodného návrhu rastu miezd o 10 % s platnosťou od 1. januára tohto roka a o ďalších 10 % od 1. januára 2020 obsahoval aj ďalšie bližšie nešpecifikované prvky.

AHFSZ upozornil, že vo všetkých výrobných závodoch skupiny Audi v Európe sú platy vyššie než v Maďarsku: na Slovensku o 28 %, v Českej republike o 15 %, v Poľsku o 39 % a v Belgicku sú mzdy až 3,6-násobne vyššie než v Győri.

(1 EUR = 320.070 HUF)

Spravodajca TASR Ladislav Vallach