Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Uplynulý týždeň na burzách ovplyvnilo vyjadrenie Maria Draghiho

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vyjadrenie šéfa Európskej centrálnej banky Maria Draghiho potiahlo takmer všetky indexy nahor, a je možné, že štvrtková rally by mohla byť odrazovým mostíkom pre dlhodobejší rast.

Bratislava 30. júla (TASR) - Posledný júlový týždeň sa začal negatívnou reakciou trhov na situáciu v Španielsku a vôbec v celej eurozóne.

Akciové indexy v Európe, ale aj v Spojených štátoch zatvárali obchodné dni v stratách a začínali sa čoraz viac ozývať hlasy volajúce po ráznom zásahu od Európskej centrálnej banky, ktorá nenakupovala žiadne dlhopisy na sekundárnom trhu.

Aj pre jej nečinnosť sa výnosy španielskych 10-ročných dlhopisov dostali na nové rekordné úrovne, keď najprv opäť prekonali úroveň 7 % a následne sa dostali až nad úroveň 7,5 %, čo je z dlhodobého hľadiska neudržateľné. Kým výnosy zo španielskych bondov stúpali, bezpečný prístav v podobe nemeckých štátnych dlhopisov lákal čoraz viac a dvojročné dlhopisy majú stále negatívny výnos.

Trhy v úvode týždňa nepodporili ani makroekonomické dáta, keď napríklad PMI Index vo výrobe v Nemecku a Francúzsku klesol pod 45 bodov. V utorok prišla nečakaná rana zo strany ratingovej agentúry Moody's, ktorá síce ponechala Nemecku najvyšší rating Aaa, no zhoršila jeho výhľad na negatívny. K rovnakému kroku pristúpila aj pri Holandsku a Luxembursku. V utorok na návštevu Berlína pricestoval španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos, ktorý vraj nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho informoval, že Španielsko možno požiada o ďalšie peniaze, teraz by malo ísť o závratných 300 miliárd eur.

Vo štvrtok negatívny sentiment zlomil prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi, keď vyhlásil, že euro sa o svoju budúcnosť nemusí báť, keďže ECB je pripravená spraviť čokoľvek, aby toto tvrdenie potvrdila. EUR/USD reagoval okamžitým vzrastom a v priebehu niekoľkých minút posilnil o 1,64 % a po niekoľkých dňoch sa opäť pozrel nad úroveň 1,2250. Vyjadrenie Draghiho potiahlo takmer všetky indexy nahor, a je možné, že štvrtková rally by mohla byť odrazovým mostíkom pre dlhodobejší rast. Výnos zo španielskych benchmarkových dlhopisov klesol k úrovni 6,60 % a vláda si mohla aspoň na chvíľu oddýchnuť.

Z akciových titulov z indexu CAC 40 zaujala francúzska banka Société Générale, ktorá zverejní hospodárske výsledky túto stredu (1.8.). Tie by podľa analytikov mali vyjsť pozitívne. Jej akcie zaznamenali za uplynulý týždeň takmer 10-% zhodnotenie. Nedarilo sa, naopak, spoločnosti Alcatel-Lucent, ktorá hospodárske výsledky zverejnila 26. júla. Zisk na akciu klesol o 13 centov a tržby len mierne prekonali odhady analytikov, čo viedlo k poklesu hodnoty jej akcií až o 9,17 %.

TASR informoval Ivor Lehoťan, analytik CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s.