Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Kúpou plynu z Európy chce Ukrajina znížiť závislosť od Ruska

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Nemecká energetická spoločnosť RWE a Ukrajina plánujú podpísať kontrakt o kúpe troch miliónov kubických metrov (m3) zemného plynu denne.

Moskva/Kyjev 11. marca (TASR) - Ukrajina plánuje uzatvoriť kontrakt s nemeckou energetickou spoločnosťou RWE o nákupe troch miliónov kubických metrov (m3) zemného plynu denne. Cieľom je zníženie závislosti od dovozu plynu zo susedného Ruska. Informoval o tom dnes ukrajinský týždenník Zerkalo nedeli.

"Spoločnosť Naftogaz plánuje podpísať s nemeckou firmou RWE krátkodobý kontrakt na dodávky plynu nakúpeného na spotových trhoch v Európe. Kontrakt na dodávky suroviny, ktoré by na Ukrajinu smerovali cez slovenskú tranzitnú sieť, by sa mal podpísať v najbližšom čase," uviedol týždenník. Noviny okrem toho informovali, že Ukrajina rokovala aj s Tureckom a Bulharskom o dodávkach skvapalneného plynu z tureckých zásobníkov cez bulharskú tranzitnú sieť.

Rusko a Ukrajina sa už dlhší čas nevedia dohodnúť na novej zmluve o dodávkach plynu, v rámci ktorej Ukrajina žiada zníženie cien. Podľa Kyjeva je totiž súčasná dohoda pre štát finančne nevýhodná a poškodzuje jeho ekonomiku. Rusko dalo najavo, že je ochotné na znížené ceny pristúpiť, ale len za získanie kontroly nad ukrajinským systémom plynovodov prepravujúcich surovinu do Európy.

Kyjev doviezol v januári tohto roka z Ruska vyše 1,8 miliardy m3 plynu, no vo februári musel pre silné mrazy objem zvýšiť až na 3,1 miliardy m3. V januári tohto roka zaplatila Ukrajina za 1000 m3 416 USD (315,37 eura), pritom priemerná cena za dodávky ruského plynu pre Európu klesla v januári pod 410 USD/1000 m3.

(1 EUR = 1,3191 USD)