Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Na Ukrajinu potečie plyn z Nemecka, ak im Rusko nedá lacnejší

Ilustračné fotoFoto: TASR/AP

Ukrajinské médiá už minulý týždeň zverejnili informáciu, že vláda v Kyjeve plánuje uzatvoriť kontrakt s nemeckou energetickou spoločnosťou RWE.

Kyjev 14. marca (TASR) - Ukrajina bude kupovať plyn od nemeckých firiem, ak jej Rusko, doteraz výhradný dodávateľ, v rámci novej zmluvy odmietne znížiť cenu komodity. Oznámil to dnes ukrajinský premiér Mykola Azarov, podľa ktorého by nákup plynu na spotových trhoch vyšiel krajinu lacnejšie.

Ukrajinské médiá už minulý týždeň zverejnili informáciu, že vláda v Kyjeve plánuje uzatvoriť kontrakt s nemeckou energetickou spoločnosťou RWE o nákupe zemného plynu. Podľa Azarova to vraj vyjde Ukrajinu lacnejšie ako plyn od ruského štátneho monopolu Gazprom. Ďalšie detaily premiér nezverejnil a RWE to odmietol komentovať.

Analytici ale upozorňujú, že takýto nákup je síce možný, ale len v obmedzenom množstve, keďže systém ukrajinských potrubí bol postavený tak, aby transportoval plyn z Ruska do Európy, a nie opačným smerom.

Rusko a Ukrajina sa už dlhší čas nevedia dohodnúť na novej zmluve o dodávkach plynu, v rámci ktorej Ukrajina žiada zníženie cien. Podľa Kyjeva je totiž súčasná dohoda pre štát finančne nevýhodná a poškodzuje jeho ekonomiku. Rusko dalo najavo, že je ochotné na znížené ceny pristúpiť, ale len, ak za to získa kontrolu nad ukrajinským systémom plynovodov.