Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Tržby v októbri medziročne vzrástli vo väčšine sledovaných odvetví

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Priemysel ako najdôležitejšie odvetvie v štruktúre ekonomiky zaznamenal v októbri medziročný vzostup tržieb o 1,4 %, čim sa ocitol v kladných číslach po troch mesiacoch poklesov.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Z piatich mesačne sledovaných odvetví ekonomiky až v štyroch októbrové tržby medziročne vzrástli, a to po čase aj v rozhodujúcom priemysle či v doprave a skladovaní. S poklesom sa museli vyrovnať len podniky vybraných trhových služieb, informoval v stredu Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Priemysel ako najdôležitejšie odvetvie v štruktúre ekonomiky zaznamenal v októbri medziročný vzostup tržieb o 1,4 %, čim sa ocitol v kladných číslach po troch mesiacoch poklesov. Bol to druhý rast mesačných tržieb zaznamenaný od začiatku roka. Spomedzi 16 priemyselných odvetví medziročné zvýšenie tržieb (v stálych cenách) evidovala až polovica.

Najvýraznejší vplyv si pripísal rast tržieb vo výrobe dopravných prostriedkov o 20,9 %, vo výrobe potravín o 9 %, vo výrobe strojov o 5,1 % a vo výrobe chemikálií o 18,2 %. Rast celého odvetvia priemyslu naďalej brzdili pretrvávajúce nižšie tržby v dodávkach elektriny, aktuálne v októbri boli medziročne nižšie o 24,3 %. Výraznejšie poklesy evidovali aj podniky výroby kovov o 9,6 % a výroby elektrických zariadení o 16 %.

Októbrové tržby vo vybraných trhových službách medziročne klesli o 4,2 %. Pokles tržieb pretrvával desiaty mesiac po sebe. Hlavný vplyv na záporný výsledok odvetvia malo predovšetkým medziročné zníženie tržieb administratívnych a pomocných kancelárskych činností o 16,6 %. Naopak, rast tržieb v právnych a účtovníckych činnostiach o 6,6 %, ako aj v architektonických a inžinierskych činnostiach o 4,6 % prispeli k tomu, že pokles celého odvetvia nebol ešte výraznejší.

Podnikom dopravy a skladovania tržby v októbri medziročne vzrástli o 0,3 % a po siedmich mesiacoch sa tak dostali zo záporných hodnôt. Celkovo pozitívny výsledok bol predovšetkým dôsledkom rastu tržieb v objemovo najsilnejšej pozemnej doprave, vrátane dopravy potrubím o 3,8 %. Druhé objemovo najsilnejšie skladové a pomocné činnosti v doprave zotrvali v poklese štvrtý mesiac po sebe a v októbri boli nižšie o 8,8 %.

Stavebné podniky dosiahli v októbri 2023 medziročné zvýšenie tržieb o 3 %, čo znamená, že po negatívnom výkyve predošlý mesiac sa vrátili opäť k rastu. Tržby v informačných a komunikačných činnostiach boli v októbri 2023 medziročne vyššie o 13,9 %. Pokračoval dlhodobý trend rastov, ktorý po zmiernení v predchádzajúcom mesiaci v októbri opäť zrýchlil na dvojcifernú hodnotu. Na výsledku sa dlhodobejšie podieľa rast tržieb v objemovo najsilnejšom počítačovom programovaní, v októbri mali podniky tohto segmentu tržby medziročne vyššie o štvrtinu.