Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Tripartita sa na raste minimálnej mzdy nedohodla, rozhodne vláda

Z rokovania Hospodárskej a sociálnej rady SR 30. júla 2012 v Bratislave. Na snímke zľava minister financií SR Peter Kažimír, minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter, minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský a vpravo prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Miroslav Gazdík. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ministerstvo práce navrhlo zvýšiť minimálnu mzdu na úroveň 337,70 eura, zamestnávatelia chcú ponechať tohtoročnú úroveň a odborári chcú najvyšší rast.

Bratislava 30. júla (TASR) - Sociálni partneri sa na valorizácii minimálnej mzdy od januára budúceho roka nedohodli.

"Stanoviská jednotlivých partnerov boli diametrálne odlišné," podotkol po dnešnom rokovaní tripartity šéf rezortu práce Ján Richter (Smer-SD) s tým, že o definitívnej výške rozhodne vládny kabinet do konca septembra tohto roka.

Ministerstvo práce navrhlo na rokovanie tripartity zvýšiť minimálnu mzdu na úroveň 337,70 eura. Išlo by tak o zvýšenie o 3,2 %, ktoré vychádza z očakávaného rastu priemernej mzdy za tento rok.

"A to aj napriek tomu, že si uvedomujeme zložitosť ekonomickej situácie a potreby konsolidovať verejné financie," dodal minister. Záujmom rezortu je totiž udržať pomer medzi priemernou a minimálnou mzdou vo výške 40 %.

Zamestnávatelia chcú ponechať minimálny zárobok na tohtoročnej úrovni 327,20 eura.

"Minimálna mzda má vplyv na vývoj nezamestnanosti. Mnohých silných firiem sa to nedotýka priamo, ale vplýva na ich subdodávateľov," vysvetlil šéf Republikovej únie zamestnávateľov Marián Jusko. Zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) zase navrhli mierne zvýšenie minimálnej mzdy o 1,1 % na úroveň 330,80 eura, pričom najvyšší nárast by mal podľa ZMOS dosiahnuť 2,2 %, teda 334,40 eura.

Najvýraznejší nárast tradične navrhla Konfederácie odborových zväzov (KOZ), ktorá by rada zvýšila mzdu o 5 % a so zaokrúhlením na celé eurá na 344 eur. Následne ustúpila a postačilo by jej zvýšenie o 3,9 % na 340 eur. Prezident konfederácie Miroslav Gazdík argumentoval potrebou dostať minimálny zárobok na 60 % priemernej mzdy, čo odporúča aj Európska sociálna charta. "Táto mzda sa uplatňuje v piatich percentách prípadov, absolútne tak neovplyvňuje zamestnanosť," dodal.

Podľa zákona o minimálnej mzde Richterov rezort môže navrhnúť ľubovoľnú výšku minimálnej mzdy do konca júla. Ak sa však na nej následne nedohodne tripartita, suma minimálneho zárobku sa určí ako súčin platnej mesačnej minimálnej mzdy, teda 327,20 eura, a indexu medziročného rastu priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca v hospodárstve za rok 2011. Tá podľa štatistických údajov stúpla o 2,2 %. Konečné slovo potom dostane vládny kabinet, ktorý stanoví mzdu do konca septembra.