Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ťažisko svetového trhu s diamantmi sa presúva

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Trh s diamantmi je vysoko dynamický a poznačený zmenami vo svetovom dianí.

Bratislava 17. júla (TASR) - Počas prvej polovice roka 2019 hodnota obchodu s diamantmi na najstaršej svetovej burze v Antverpách klesla v porovnaní s rovnakým obdobím 2018 o 14 %, ale priemerné ceny obchodovaných diamantov sa zvyšovali. Obchodníci v Antverpách sa zameriavajú na vyššiu kvalitu a hodnotu diamantov.

"Svetový trh s diamantmi zaznamenal výrazný presun na burzy do Tel Avivu, Hongkongu a Bombaja. Pozoruhodné však je, že bohatí Číňania a Indovia dávajú prednosť investičným šperkom pred investičnými drahokamami, čiže ich dokonalému remeselnému spracovaniu. Hospodársky rast podporuje rozvoj luxusného segmentu, vznik nových firiem a pracovné miesta najmä v Indii," komentuje vývoj Alojz Ryšavý zo spoločnosti ALO diamonds.

Podľa neho stredná vrstva v Indii a Číne bohatne, čo sa markantne prejavuje aj v segmente luxusného tovaru. Aktuálne oznámenie o zatvorení diamantovej bane v austrálskom Argyle vyhnalo ceny ružových diamantov na niekoľkonásobok a prinútilo svetových investorov k revízii investícií. Ťažba sa ukončí v roku 2020, keďže zásoby ružových diamantov sa vyčerpajú. Ružové diamanty sú obľúbené v investičných šperkoch a za uplynulé desaťročie sa ich cena zvýšila až štvornásobne.

Trh s diamantmi je vysoko dynamický a poznačený zmenami vo svetovom dianí. Obchodovanie je aktuálne ovplyvňované aj nervozitou na trhu a zavádzaním obchodných ciel z prebiehajúcej obchodnej vojny medzi USA a Čínou.

Vývozné ceny diamantov v prvom polroku 2019 vzrástli o 10,5 % a priemerná dovozná cena leštených diamantov vzrástla v porovnaní s predchádzajúcim obdobím o 9 %. V máji 2019 sa pohybovala cena za karát na úrovni 3082 dolárov (2746 eura). Kurzový rozdiel, čiže pokles eura voči doláru spôsobuje, že nákup diamantov pre obchodníkov v eurách zdražel až o 16 %.

Globálna produkcia neopracovaných diamantov dosiahla v roku 2018 úroveň 148,2 milióna karátov diamantov v hodnote 14,47 miliardy amerických dolárov. Objem vývozu neopracovaných diamantov klesol o 21 %.