Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Taliansky premiér G. Conte nevidí priestor na zmenu rozpočtu

Taliansky premiér Giuseppe Conte. Foto: TASR/AP

Kabinet zložený z populistického Hnutia piatich hviezd a pravicovej strany Liga naplánoval výrazne vyšší schodok, než požaduje EÚ.

Brusel 17. októbra (TASR) - Taliansky premiér Giuseppe Conte nevidí možnosť zmeny návrhu rozpočtu na rok 2019.

"Rozpočet sme pripravili veľmi starostlivo. Preto si myslím, že neexistuje priestor na zmenu," povedal Conte novinárom pred samitom lídrov Európskej únie (EÚ) v Bruseli.

Európska komisia (EK) však s veľkou pravdepodobnosťou odmietne predložený návrh a bude od Ríma požadovať, aby svoje rozpočtové plány na budúci rok zmenil.

"Je to môj osobný názor, ktorý vychádza z predložených čísel, že s veľkou pravdepodobnosťou budeme musieť Taliansko požiadať, aby opravilo návrh rozpočtu," napísal v stredu na Twitteri eurokomisár pre rozpočet Günther Oettinger.

Nemecký týždenník Spiegel predtým s odvolaním sa na Oettingera uviedol, že Európska komisia (EK) už rozhodla o zamietnutí talianskeho návrhu. Oettinger neskôr poprel, že rozhodnutie už padlo.

Talianska vláda predložila návrh rozpočtu na poslednú chvíľu tesne pred pondelkovou (15. 10.) polnocou. Kabinet zložený z populistického Hnutia piatich hviezd a pravicovej strany Liga naplánoval výrazne vyšší schodok, než požaduje EÚ. Deficit by mal dosiahnuť 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP), pričom predchádzajúca vláda prisľúbila maximálne 0,8 % HDP.

Talianske vládne dlhopisy v reakcii na správu týždenníka Spiegel rovnako ako na neskoršie Oettingerove vyjadrenia oslabili a ich výnosy rástli.