Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Taliansky premiér ďalej obhajuje rozhodnutie zvýšiť rozpočtové výdavky

Taliansky premiér Giuseppe Conte. Foto: TASR/AP

Taliansko je pod tlakom EÚ, aby znížilo cieľ pre deficit v roku 2019 z navrhovanej úrovne 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Rím 11. decembra (TASR) - Taliansky premiér Giuseppe Conte ďalej obhajuje rozhodnutie svojej vlády zvýšiť rozpočtové výdavky na sociálne zabezpečenie. A neukázal takmer žiadne náznaky ústupkov v spore s Európskou úniou (EÚ) o rozpočtovú disciplínu.

Conteho prejav v dolnej komore talianskeho parlamentu v Ríme v utorok, deň pred stretnutím s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom, znel vzdorovito.

Ak sme "nútení" zvýšiť deficit v roku 2019, "nerobíme to s ľahkým srdcom, ale preto, aby sme dosiahli ciele, ktoré Taliani naliehavo požadujú", vyhlásil.

Povedal tiež, s odkazom na rozpočet, že sa v Bruseli nemôže zamerať len na "účtovníctvo".

Taliansko je pod tlakom EÚ, aby znížilo cieľ pre deficit v roku 2019 z navrhovanej úrovne 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Conte zdôraznil, že jeho vláda reagovala na požiadavky voličov na väčšiu sociálnu spravodlivosť a ochranu po rokoch rastúcej chudoby a úsporných opatrení.

"Ak populizmus znamená zmenšenie rozdielov medzi ľuďmi a elitami, potom sme hrdí na to, že sme populisti," povedal.

V pondelok (10.12.) podpredseda vlády a minister vnútra Matteo Salvini, vodca krajne pravicovej Ligy Severu, vyhlásil, že vláda potrebuje "márnotratný" rozpočet, aby sa vyhla nepokojom v štýle francúzskych "žltých viest".

Ak vláda v Ríme a EÚ nenájdu kompromis v otázke rozpočtu, Taliansko riskuje represívne opatrenia, ktoré povedú k prísnejšiemu monitorovaniu jeho financií a pokutám v prípade, že ich spor bude pokračovať.