Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

V. VAŇO: Do Európy prichádzajú migranti ťažiť zo sociálneho systému

Vladimír Vaňo v relácii Ekonomika Tu a Teraz Foto: TABLET.TV

K veľkým skúškam pre EÚ patrí masívna migrácia i hrozba odchodu Grécka eurozóny a Veľkej Británie z Európskej únie. Hosťom relácie Ekonomika Tu a Teraz bol šéfanalytik Sberbank Europe Vladimír Vaňo.

Bratislava 29. októbra (TABLET.TV) - USA dokážu ročne integrovať asi jeden milión migrantov. Len do Nemecka by ich v tomto roku malo prísť ešte viac, čo zaťaží ich rozpočet sumou 10 milárd eur, povedal šéfanalytik Sberbank Europe Vladimír Vaňo.

„Pre verejné financie to bude záťaž v rozsahu 0,2 až 0,3 % z hrubého domáceho produktu. Tie peniaze sa však nestratia, podporením domáceho dopytu to môže byť prínos pre ekonomiku. Dôležité bude, či sa podarí scenár ako USA, kde sa migranti začleňujú do domácej ekonomiky alebo vývoj ako vo Francúzsku, kde si vyvárajú uzatvorené subkultúry,“ dodal Vaňo.

V tomto bode vidí zásadný rozdiel medzi Európou a USA. „V USA sú si všetci vedomí, že pokiaľ sa nepostarajú sami o seba, spôsobia si vážne ťažkosti. Európa láka aj takú formu migrácie, ktorá sa nezameriava na integráciu do pracovného trhu, ale využívanie neoptimálne nastaveného systému sociálnej pomoci,“ zdôraznil Vaňo.

Pozrite si reláciu EKONOMIKA Tu a Teraz.