Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Svetová ekonomika podľa OECD tento rok vzrastie o 3,8 percenta

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rast je v blízkosti dlhodobého priemeru.

Paríž 30. mája (TASR) - Globálna ekonomika zažíva fázu vysokého rastu, uviedla Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) vo svojej aktuálnej správe o svetovej ekonomike.

Motorom expanzie je oživenie obchodu, zvýšenie investícií a rýchla tvorba pracovných miest. Podporuje ju tiež výrazne akomodatívna menová politika a fiškálne uvoľňovanie. Tempo rastu globálnej ekonomiky by sa v rokoch 2018/19 malo pohybovať okolo 4 %, čo je v blízkosti jeho dlhodobého priemeru.

Medzi významné riziká ohrozujúce vyhliadky svetovej ekonomiky patria obchodné spory, zraniteľnosť finančného trhu a nárast cien ropy.

OECD počíta, že globálny hrubý domáci produkt (HDP) tento rok stúpne o 3,8 % a na budúci rok o 3,9 % po 3,7-% zvýšení vlani. Pre krajiny OECD prognózuje, že tempo rastu zostane na úrovni okolo 2,5 %.

Aj keď tempo tvorby pracovných miest v rozvinutých ekonomikách sa zrejme spomalí, nezamestnanosť v rámci OECD by mala padnúť na najnižšiu úroveň od roku 1980. OECD očakáva, že miera nezamestnanosti klesne z vlaňajších 5,8 % v roku 2018 na 5,4 % a v roku 2019 na 5,1 %.

Globálne investície sa vlani oživili a mali by pokračovať v raste aj v rokoch 2018/19. Podmienkou však je, že nepríde k eskalácii obchodných sporov.

OECD očakáva, že expanzia ekonomiky USA sa tento rok zrýchli na 2,9 % z 2,3 % vlani. Na budúci rok sa tempo rastu opäť mierne spomalí na 2,8 %.

Naopak rast ekonomiky eurozóny sa v roku 2018 mierne spomalí. Hrubý domáci produkt (HDP) regiónu by mal stúpnuť o 2,2 % po 2,5 % v roku 2017. Na budúci rok sa zvýši o 2,1 %.

Japonská ekonomika by si mala v tomto aj nasledujúcom roku polepšiť o 1,2 %. Pre Čínu sa očakáva expanzia o 6,7 % respektíve 6,4 %.