Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Svetová banka znížila prognózu rastu globálnej ekonomiky

Foto: TASR/AP

Svetová ekonomika by tento rok mala vzrásť o 2,2 % a nie o 2,4 %, ako SB predpokladala vo svojej januárovej predpovedi.

Washington 13. júna (TASR) - Svetová banka (SB) znížila svoju prognózu rastu globálnej ekonomiky pre tento rok.

Dôvodom je neočakávane výrazné spomalenie rozvíjajúcich sa ekonomík, ako sú Čína a Brazília a prehĺbenie poklesu európskej ekonomiky spôsobené rozpočtovými škrtmi a poklesom dôvery investorov, informovala agentúra Bloomberg.

Svetová ekonomika by tento rok mala vzrásť o 2,2 % a nie o 2,4 %, ako SB predpokladala vo svojej januárovej predpovedi. To znamená, že sa mierne spomalí po vlaňajšom náraste o 2,3 %. Na budúci rok by malo tempo rastu globálneho hospodárstva zrýchliť na 3 % a v roku 2015 na 3,3 %. SB mierne okresala predpoveď pre budúci rok z 3,1 %.

SB vo svojej aktuálnej správe Global Economic Prospects (Vyhliadky globálnej ekonomiky) očakáva, že rast rozvíjajúcich sa ekonomík zostane solídny, aj keď bude slabší, než pôvodne predpokladala. Tento rok dosiahne namiesto 5,5 % len 5,1 %. V roku 2014 by sa malo zrýchliť na 5,6 % a v roku 2015 na 5,7 %.

Vysokopríjmové krajiny konsolidujú svoje verejné financie a bojujú s vysokou nezamestnanosťou a slabou spotrebiteľskou a podnikateľskou dôverou. Tento rok by ich ekonomika mala vzrásť o 1,2 %. Na budúci rok by sa tempo ich rastu zrýchlilo na 2 % a v roku 2015 na 2,3 %.

Banka predpokladá, že hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny tento rok klesne o 0,6 % a nie o 0,1 %, ako očakávala januárová správa. Ekonomika menovej únie by sa mala na budúci rok vrátiť k rastu, ktorého tempo SB odhaduje na 0,9 %. To by sa potom v roku 2015 malo zrýchliť na 1,5 %. Naopak, banka zvýšila predpoveď rastu pre USA a Japonska, ktorých ekonomiky sú podporené fiškálnymi a monetárnymi stimulmi.

Najväčšími rizikami ohrozujúcimi globálnu ekonomiku sú vysoká nezamestnanosť v priemyselných krajinách, spomalenie rastu v rozvojových a rozvíjajúcich sa krajinách a ďalšie oslabovanie svetového obchodu. Aktuálne údaje podľa SB signalizujú, že globálna ekonomika sa pomaly zotavuje. "Zotavovanie je však stále váhavé a nerovnomerné."