Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Súd obnovil konanie voči exšéfovi Volkswagenu v afére dieselgate

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na základe žaloby, ktorú prokuratúra vzniesla ešte v roku 2019, je Winterkorn obvinený z toho, že včas neinformoval kapitálový trh o inštalácii nepovoleného zariadenia do dieselových motorov.

Berlín 28. decembra (TASR) - Krajinský súd v nemeckom meste Braunschweig vo štvrtok obnovil konanie s bývalým výkonným riaditeľom automobilového koncernu Volkswagen Martinom Winterkornom v súvislosti s kauzou manipulácie s emisnými testami, známou aj ako dieselgate. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Konanie proti Winterkornovi bolo začiatkom januára 2021 predbežne pozastavené z dôvodu choroby. Teraz ho súd v dolnosaskom Braunschweigu na žiadosť prokuratúry obnovil.

Na základe žaloby, ktorú prokuratúra vzniesla ešte v roku 2019, je Winterkorn obvinený z toho, že včas neinformoval kapitálový trh o inštalácii nepovoleného zariadenia do dieselových motorov. Zariadenie spôsobilo, že vozidlá automobilky spĺňali požadované emisie oxidu dusíka na testovacej linke, ale nie na ceste.

Aféra "dieselgate" v roku 2015 otriasla vedením Volkswagenu aj jeho dcérskymi spoločnosťami. Automobilka sa dostala do najhlbšej krízy vo svojej histórii. Jej straty podľa vlastných údajov dosiahli 32 miliárd eur.

Winterkorn obvinenia popiera a tvrdí, že o používaní softvéru manipulujúceho výsledky emisných skúšok pred rokom 2015 nevedel.