Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

ŠÚ SR: Výkony osobnej dopravy boli v októbri 2023 vyššie o takmer 10 %

Štatistický úrad SR. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V súhrne za desať mesiacov roku 2023 bol objem tovaru v rámci nákladnej dopravy medziročne nižší o 5,1 %, aktuálne výkony po zohľadnení prepravných vzdialeností sa prepadli o viac ako 10 %.

Bratislava 22. decembra (TASR) - V osobnej doprave pokračovali medziročné nárasty počtov cestujúcich, v októbri 2023 sa prepravilo 63,5 milióna osôb, čo bolo o takmer 10 % viac ako vlani. Po rokoch sa doprava, výrazne ovplyvnená prepadmi v posledných rokoch, priblížila počtom cestujúcich z roku 2019. O desatinu vyššie boli výkony rozhodujúcej cestnej dopravy. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Výrazný rast si udržala hlavne jej zložka doprava MHD, ktorá bola medziročne vyššia o 20,1 % a prekročila už aj predpandemické hodnoty o takmer 13 % (v porovnaní s októbrom 2019). Medziročný nepatrný nárast zaznamenala aj železnica, kde vo vlakoch sedelo viac cestujúcich o necelé percento. Výkony osobnej dopravy, ktoré zohľadňujú aj dĺžku ciest, dosiahli 857 miliónov osobokilometrov, v medziročnom porovnaní stúpli o 9,1 %.

V súhrne za desať mesiacov osobnou dopravou cestoval o 13,8 % vyšší počet cestujúcich ako pred rokom a po zohľadnení prepravných vzdialeností sa dosiahol vyšší počet osobokilometrov takmer o 15 %.

Objem nákladnej prepravy v októbri 2023 dosiahol 18,7 milióna ton tovaru, čo predstavovalo medziročne nárast o 4,2 %. V medziročnom porovnávaní ide iba o tretí mesiac v roku 2023, keď objemy prekonali vlaňajšie hodnoty.

Na celkový nárast mala výrazný vplyv podstatná zložka odvetvia - cestná doprava, ktorá tvorila viac ako dvojtretinový podiel na prepravenom objeme. Po ceste sa medziročne prepravilo o 10,9 % viac tovaru. Preprava po železnici zaznamenala medziročný rast už tretí mesiac po sebe, v októbri o 12,4 %.

Výkony v nákladnej doprave, zohľadňujúce aj prepravné vzdialenosti, v októbri predstavovali 3,2 miliardy tonokilometrov, zaznamenali tak prvýkrát v roku 2023 medziročný rast o 0,6 %. Cestná doprava okrem nárastu objemu prepraveného tovaru zvýšila aj svoje výkony o 3,7 %. Naproti tomu železničná doprava zaznamenala mierny prepad výkonov o 2,1 %. Výrazne, takmer o tretinu, poklesla ostatná doprava.

V súhrne za desať mesiacov roku 2023 bol objem tovaru v rámci nákladnej dopravy medziročne nižší o 5,1 %, aktuálne výkony po zohľadnení prepravných vzdialeností sa prepadli o viac ako 10 %.