Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Pre štrajky a protesty prišla Líbya v ropnom sektore o vyše 7 mld. USD

Foto: TASR

Pred nástupom nepokojov v lete tohto roka pritom ťažila krajina denne okolo 1,4 milióna barelov ropy denne.

Tripolis 8. decembra (TASR) - Líbya stratila v dôsledku štrajkov v prístavoch a na ťažobných poliach miliardy dolárov a jej nepriaznivú situáciu ešte komplikuje rastúca konkurencia z Alžírska a Nigérie, uviedol cez víkend minister ropného priemyslu Abdulbari Al-Arúsí. Informovala o tom agentúra Reuters.

Štrajky a masové protesty milícií, štátnych zamestnancov aj miestnych kmeňov za vyššie platy či viac politického vplyvu komplikujú Líbyi možnosti obnoviť ťažbu a vývoz ropy. V dôsledku tohto vývoja klesla produkcia ropy v Líbyi na 250.000 barelov denne (1 barel = 159 litrov). Pred nástupom nepokojov v lete tohto roka pritom ťažila krajina denne okolo 1,4 milióna barelov ropy denne. Líbya tým prišla o 9 miliárd líbyjských dinárov, čo v prepočte predstavuje 7,29 miliardy USD (5,34 miliardy eur), povedal minister.

"Čelíme obrovským problémom, pretože na trhy v oblasti Stredozemného mora už vstúpila ropa z Alžírska a Nigérie. Museli sme sa preto začať obzerať po nových trhoch vo východnej Ázii," dodal, poukazujú na to, že návrat na trh v krajinách okolo Stredozemného mora bude po vyriešení problémov zložitý.

Zároveň dodal, že pre spomínaný prepad produkcie ropy má vláda problém s návrhom rozpočtu na rok 2014. Pôvodné plány totiž počítali s príjmami z produkcie ropy zhruba na úrovni 1,3 milióna barelov denne.