Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Správu bytových domov bude upravovať nový zákon

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Problémy sa v praxi vyskytujú najmä v súvislosti s vymedzením povinností pre spoločenstvá vlastníkov bytov a správcov.

Bratislava 6. júla (TASR) - Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR v súčasnosti pripravuje návrh zákona o podmienkach správy bytových domov.

Nový zákon má skvalitniť procesy prevádzky a údržby bytového fondu na Slovensku. Tvrdí to správa o plnení zámerov Koncepcie štátnej bytovej politiky do roku 2015, ktorú dnes prerokovala vláda SR.

"Na prípravu podkladov pre prípravu zákona bola vytvorená pracovná skupina za účasti Ministerstva financií SR, Ministerstva hospodárstva SR, ako aj vybraných reprezentantov z praxe," uvádza sa v správe rezortu výstavby.

Na tvorbe materiálu sa podieľajú aj zástupcovia Združenia bytového hospodárstva Slovenska, Slovenského zväzu bytových družstiev a Združenia spoločenstiev vlastníkov bytov na Slovensku.

Foto: TASR/Štefan Puškáš
Momentálne sú byty v bytových domoch spravované v súlade so zákonom o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Rezort výstavby však eviduje problémy pri zabezpečovaní služieb správy a pri hospodárení s touto časťou bytového fondu.

Problémy sa v praxi vyskytujú najmä v súvislosti s vymedzením povinností pre spoločenstvá vlastníkov bytov a správcov. Nový zákon má však riešiť aj odbornú spôsobilosť osôb, ktoré správu nehnuteľností zabezpečujú.

MDVRR SR má v pláne takisto vytvoriť register so základnými ukazovateľmi o jestvujúcom bytovom fonde na Slovensku. Ten má poskytovať aktualizované údaje o stave bytového fondu, čo poslúži aj pri zvyšovaní výberu daní z príjmov z prenájmu nehnuteľností.