Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľská dôvera v Holandsku v marci klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Prieskum odhalil, že aj ekonomické očakávania holandských domácností sa v marci zhoršili, pričom príslušný čiastkový index klesol na -3 body z -1 bodu.

Amsterdam 21. marca (TASR) - Spotrebiteľská dôvera v Holandsku, piatej najväčšej ekonomike eurozóny, aj v marci klesla, už ôsmy mesiac v rade. A dosiahla najnižšiu úroveň od konca roka 2014. Ukázali to najnovšie údaje Centrálneho štatistického úradu CBS.

Podľa prieskumu štatistikov sa index spotrebiteľskej dôvery v marci znížil na -4 body z -2 bodov vo februári. Marcová hodnota indexu je tak najnižšia od decembra 2014, keď tiež dosiahla -4 body. A tiež nižšia ako priemer za 20 rokov na úrovni -3 body.

Prieskum ďalej odhalil, že aj ekonomické očakávania holandských domácností sa v marci zhoršili, pričom príslušný čiastkový index klesol na -3 body z -1 bodu. Spotrebitelia sú tiež menej ochotní míňať. Indikátor, ktorý signalizuje ich ochotu nakupovať, klesol na -4 z -3 bodov vo februári.

Separátne údaje CBS ukázali, že medziročný rast výdavkov holandských domácností sa vo februári znížil na 0,9 % z 2,5 % v januári.