Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Španielsky premiér riskuje hnev EÚ a ECB a ohrozuje euro

Španielsky premiér Mariano Rajoy. Foto: TASR/AP Photo

Aby sa vyhol sociálnym nepokojom, predĺžil obdobie pre vyplácanie podpory.

Madrid 15. augusta (TASR) - Španielsky premiér Mariano Rajoy riskuje hnev európskych politikov a strážcov meny, ktorých potrebuje mať na svojej strane. Predĺžil totiž obdobie pre vyplácanie podpory v nezamestnanosti, aby sa vyhol sociálnym nepokojom.

Rajoy v utorok (14.8.) oznámil, že vláda bude naďalej vyplácať sociálne dávky dlhodobo nezamestnaným a predĺžil o ďalších šesť mesiacov opatrenie, ktoré prijala ešte predchádzajúca vláda socialistov, a ktoré malo dnes vypršať. Predseda vlády však nepovedal, kde chce vziať peniaze na tieto dávky.

Premiér sa snaží odvrátiť protesty najväčšej armády nezamestnaných v Európe. Ale jeho plán na zvýšenie výdavkov štátu môže znova posunúť výnosy zo španielskych dlhopisov na úroveň, ktorá je z dlhodobého hľadiska neudržateľná. Tlak trhov na Madrid pritom iba pred dvoma týždňami zmiernilo vyhlásenie prezidenta Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho, že urobí všetko pre záchranu eura.

Analytik Stuart Thomson zo spoločnosti Ignis Asset Management upozorňuje, že Rajoy môže svojím rozhodnutím vyprovokovať hnevlivú reakciu. A dosiahne iba to, že ECB bude menej ochotná pomáhať zadlženým krajinám. Španielsko bude pritom podľa jeho odhadu do konca roka potrebovať finančnú pomoc zvonka.

"Prečo kazí rokovania rozhodnutiami, ktoré nahnevajú politikov zo severozápadnej Európy?," pýta sa Thomson.

Rajoy totiž rozhodol, že nezamestnaní Španieli budú mať po dvoch rokoch poberania sociálnych dávok nárok na príspevok vo výške 400 eur mesačne. Vláda ale nezverejnila žiadny odhad, koľko ju bude stáť predĺženie programu, ktorý zaviedla predchádzajúca vláda v roku 2009, keď bola nezamestnanosť v krajine na úrovni 18 %. Ministerstvo práce k tomu uviedlo iba toľko, že od júna poberá tento príspevok viac ako 200.000 ľudí.

Popularita Rajoyovej vlády klesá a dva najväčšie odborové zväzy už naznačili, že krajinu čaká "horúca jeseň". Prvý celonárodný protest sa má uskutočniť už v septembri.

Španielsko tri roky škrtá výdavky a zavádza úsporné opatrenia, ktoré majú za následok recesiu a ďalší rast nezamestnanosti. Tá už atakuje hranicu 25 %. Zhruba 1,7 milióna domácností v krajine tak nemá žiadneho živiteľa.

Úsporný balík v hodnote 65 miliárd eur, ktorý vláda predstavila po tom, ako Európska únia predĺžila Španielsku termín na splnenie rozpočtových cieľov, pritom zahŕňa aj úpravu podpory v nezamestnanosti a zvýšenie dane z pridanej hodnoty, čo je v rozpore s predvolebnými sľubmi premiéra Rajoya.