Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Premiér M. Rajoy varuje pred vplyvom katalánskej krízy na ekonomiku

Španielsky premiér Mariano Rajoy (v popredí),
archívna snímka
Foto: TASR/AP

Centrálna vláda po vyhlásení nezávislosti Katalánska regionálnym parlamentom zosadila tamojšiu regionálnu vládu a vyhlásila nové voľby, ktoré sa budú konať 21. decembra.

Madrid 9. novembra (TASR) - Španielsky premiér Mariano Rajoy varuje pred rozsiahlymi negatívnymi dôsledkami, ktoré môže mať katalánska kríza na ekonomiku.

Z tohto dôvodu zrejme bude potrebné znížiť prognózu rastu pre rok 2018, uviedol vo štvrtok Rajoy. "Bude to mať vplyv na turizmus aj obchod." Už sa objavili niektoré znepokojujúce čísla.

Centrálna vláda po vyhlásení nezávislosti Katalánska regionálnym parlamentom zosadila tamojšiu regionálnu vládu a vyhlásila nové voľby, ktoré sa budú konať 21. decembra.

Navyše z dôvodu krízy v uplynulých mesiacoch znížila prognózu rastu ekonomiky v roku 2018 na 2,6 % z 2,3 %. Dôvodom je neistota firiem, investorov, spotrebiteľov a turistov. Španielskemu priemyslu sa však v októbri darilo najlepšie za 2,5 roka. Aktuálne patrí krajina k najrýchlejšie rastúcim európskym ekonomikám. V 3. kvartáli sa hrubý domáci produkt (HDP) krajiny zvýšil o 0,8 %, na porovnanie, HDP celej eurozóny stúpol o 0,6 %.

Európska komisia je naďalej optimistická a očakáva, že španielsky HDP tento rok vzrastie o 3,1 %. EK mierne zvýšila prognózu rastu pre rok 2018 a aktuálne počíta expanziou o 2,5 %.

Katalánska kríza zatiaľ ponechala trhy chladnými. Nie je však isté, ako sa bude konflikt ďalej vyvíjať a aký bude mať vplyv.

Najväčším problémom štvrtej najväčšej ekonomiky eurozóny je vysoká nezamestnanosť. EK predpokladá, že situácia na španielskom trhu práce bude pokračovať v zlepšovaní. Miera nezamestnanosti by podľa nej mala do roku 2019 klesnúť na 14 % z 26 % v roku 2013.