Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Španielsko vraj predsa len požiada o pomoc

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Krajiny eurozóny už Španielsku odklepli pomoc na konsolidáciu bánk vo výške až 100 miliárd eur. Podmienky tejto pomoci sa však týkajú len finančného sektora.

Madrid 2. októbra (TASR) - Španielsko bude zrejme nakoniec predsa len potrebovať finančnú pomoc z eurovalu. Predpokladá sa, že vláda o pomoc požiada už počas víkendu.

"Španieli sa najprv trocha zdráhali, ale už sú ochotní žiadať o pomoc," uviedol vysoko postavený európsky zdroj pre agentúru Reuters. Zmenu postoja španielskej vlády potvrdili aj ďalší traja diplomati z eurozóny. Podľa nich by Madrid mal podať oficiálnu žiadosť o pomoc pri sanácii rozpočtu tento víkend, to znamená ešte pred pravidelným stretnutím ministrov financií eurozóny, ktoré sa uskutoční v pondelok 8. októbra v Luxemburgu.

Krajiny eurozóny už Španielsku odklepli pomoc na konsolidáciu bánk vo výške až 100 miliárd eur. Podmienky tejto pomoci sa však týkajú len finančného sektora.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble prednedávnom pochválil španielske reformy a tvrdil, že krajina nebude potrebovať druhý záchranný balík.

Informoval o tom Financial Times Deutschland.

Nezamestnanosť v Španielsku pokračuje v raste

Počet nezamestnaných v Španielsku sa v septembri opäť výrazne zvýšil. V porovnaní s augustom vyskočil o 79.645, informovalo španielske ministerstvo práce. Ekonómovia očakávali, že vzrastie len o 57.000. Aktuálne je bez práce asi 4,7 milióna Španielov.

Španielsko sa nachádza v hlbokej recesii a zápasí s najvyššou nezamestnanosťou v rámci celej Európskej únie. Bez práce je každý štvrtý Španiel. Najhoršia je nezamestnanosť mladých ľudí pod 25 rokov, kde je miera nezamestnanosti vyššia než 50 %.

Informovala o tom agentúra DPA.