Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Španielsko nebude žiadať záchranné fondy, aby nakupovali jeho dlhopisy

Foto: TASR/AP

Španielsko má 17 autonómnych regiónov, ktoré už stratili prístup na finančné trhy a mnohé zvažujú, že požiadajú centrálnu vládu o záchranný balík.

Madrid 30. júla (TASR) - Španielsko nebude žiadať, aby európske záchranné fondy nakupovali jeho dlhopisy aj napriek tomu, že potrebuje čo najrýchlejšie stlačiť náklady na obsluhu svojich dlhov.

Vyhlásil to minister financií Inigo Fernández de Mesa v rozhovore pre denník Expansión.

Minister tiež novinám povedal, že vláda na budúci rok vydá dlhopisy na pokrytie finančných potrieb zadlžených regiónov, ktoré ju požiadajú o pomoc. Španielsko má 17 autonómnych regiónov, ktoré už stratili prístup na finančné trhy a mnohé zvažujú, že požiadajú centrálnu vládu o záchranný balík.

"Španielsko nemá na programe žiadať euroval, aby kupoval jeho dlhopisy. Nestalo sa tak a môžem vás ubezpečiť, že sa to ani nestane," povedal minister.

Predseda Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny Jean-Claude Juncker cez víkend avizoval, že lídri eurozóny sa v nasledujúcich dňoch rozhodnú, aké kroky podniknú, aby pomohli Španielsku stlačiť výnosy z dlhopisov pod kritickú hranicu 7 %.

Fernández de Mesa tvrdí, že takéto vysoké výnosy nie sú korektné a nezodpovedajú stavu španielskej ekonomiky. Dúfa preto, že v krátkom čase dôjde v tomto smere k náprave.