Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

S&P zhoršila Ukrajine rating zo stabilného na negatívny

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo/Henny Ray Abrams

S&P zatiaľ ponechala Ukrajine rating na úrovni B+, ale zhoršenie výhľadu signalizuje, že ho v nadchádzajúcich mesiacoch môže znížiť.

Kyjev 15. marca (TASR) - Agentúra Standard & Poor's (S&P) dnes zhoršila výhľad ratingu Ukrajiny zo stabilného na negatívny.

Dôvodom je oznámenie vlády v Kyjeve, že sa snaží dohodnúť na reštrukturalizácii úveru od Medzinárodného menového fondu (MMF) vo výške 3 miliardy USD (2,3 miliardy eur).

S&P zatiaľ ponechala Ukrajine rating na úrovni B+, ale zhoršenie výhľadu signalizuje, že ho v nadchádzajúcich mesiacoch môže znížiť. Na príčine je neistota v súvislosti s rokovaniami Kyjeva s MMF a tiež s ruským energetickým gigantom Gazprom o cenách plynu, čo podľa S&P zvyšuje finančné riziká, ktorým krajina čelí.

Nový výhľad odráža aj neochotu Ukrajiny prijať nepopulárne politické kroky a zaviesť úsporné opatrenia, ako aj obavy, že rokovania s Gazpromom o znížení ceny plynu sa skončia neúspechom.

Niekoľko hodín pred rozhodnutím S&P o zhoršení výhľadu oznámil štátny tajomník ukrajinského ministerstva financií Vadim Kopylov, že vláda žiada MMF o odklad termínu pre splatenie úveru.

Zástupca MMF Max Alier pritom upozornil, že fond nemá žiadny mechanizmus na reštrukturalizáciu splátok. Namiesto toho navrhuje, aby ukrajinská vláda podnikla kroky na odblokovanie ďalšej úverovej linky vo výške 15,6 miliardy USD, ktorú fond zmrazil vlani na jar, lebo Kyjev odmietol zaviesť nepopulárne opatrenia, ako je napríklad zvýšenie cien plynu a cien tepla pre domácnosti.

Prezident Viktor Janukovyč sa zatiaľ snaží presvedčiť Moskvu, aby Ukrajine znížila ceny za plyn, vďaka čomu by sa vláda vyhla zdraženiu dodávok pre domácnosti. Ale rokovania s Moskvou uviazli v slepej uličke a odborníci pochybujú aj o tom, že Kyjev dosiahne akýkoľvek ústupok od MMF.