Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

SOPK: SR má výrazný potenciál pre rozvoj vidieckeho CR a agroturistiky

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Príkladom pozitívneho rozvoja v tejto oblasti je však podľa neho Biofarma v Podkylave, ako aj farma pri Malackách.

Bratislava 18. mája (TASR) - SR má výrazný kultúrny, historický a prírodný potenciál rozvoja cestovného ruchu, a to vrátane vidieckeho cestovného ruchu a agroturistiky. Uviedol to pre TASR predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók.

"Súčasný stav v oblasti vidieckeho cestovného ruchu, predovšetkým s jednoduchšími formami ubytovania vo vidieckej krajine s možnosťou poznávania života na vidieku a pobytom na sedliackom dvore, je v dôsledku predchádzajúcich období, keď sa prerušila tradícia súkromného podnikania v agrosektore, zatiaľ veľmi málo rozvinutý," poznamenal.

Rovnako aj dlhodobá tradícia chovu oviec a dobytka na Slovensku podľa Mihóka stagnuje. "Návrat k súkromnému podnikaniu v agrosektore je pomerne pomalý. Na Slovensku je v mnohých regiónoch množstvo efektívne nevyužitých pozemkov, neobrobených a nekosených podhorských a vidieckych oblastí, čo súvisí aj so skutočnosťou, že nová generácia už nemá taký výrazný vzťah k prírode, ako tomu bolo v minulosti," upozornil.

Príkladom pozitívneho rozvoja v tejto oblasti je však podľa neho Biofarma v Podkylave, ako aj farma pri Malackách. "Očakávam, že pripravovaná stratégia rozvoja cestovného ruchu na Slovensku sa bude zaoberať aj potenciálom a rozvojom vidieckeho cestovného ruchu a agroturistiky a s tým súvisiacou nevyhnutnou aj finančnou stimuláciou," zdôraznil.

Pre zlepšenie stavu v tejto oblasti by bolo dobré podľa predsedu SOPK získať skúsenosti s budovaním centier agroturistiky v okolitých krajinách a, samozrejme, primerane podporiť tento druh podnikania v rámci projektov rozvoja pôdohospodárstva aj zo zdrojov EÚ. "Pri zlepšovaní je potrebné zamerať sa aj na výchovu vidieckeho obyvateľstva v oblasti služieb a cudzích jazykov," dodal Mihók.