Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

SNS navrhuje štátnu pomoc pre poľnohospodárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Novinku poslanci opísali v návrhu zákona o poskytnutí pomoci v poľnohospodárskej prvovýrobe.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Skupina poslancov koaličnej SNS navrhuje štátnu pomoc pre poľnohospodárov. A to vo forme úhrady zaplatenej časti spotrebnej dane z minerálnych olejov.

Novinku poslanci opísali v návrhu zákona o poskytnutí pomoci v poľnohospodárskej prvovýrobe. Právnu normu predložili na najbližšiu schôdzu Národnej rady (NR) SR, ktorá má naplánovaný začiatok na 27. novembra.

"Slovenskí farmári kupujú drahšie palivá, energie, ale aj hnojivá a taktiež majú vyššie náklady na pracovnú silu v porovnaní so susednými štátmi," odôvodnili zámer poslanci.

Zákon by tak mal podľa nich systémovo určiť spôsob poskytovania štátnej pomoci v poľnohospodárskej prvovýrobe, konkrétne na stabilizáciu dôležitej časti prevádzkových nákladov.

Farmári by žiadosť o pomoc predkladali Pôdohospodárskej platobnej agentúre na základe výzvy. Tá žiadosti skontroluje a posúdi splnenie podmienok a následne uhradí poľnohospodárovi kompenzáciu v sume verifikovanej výšky pomoci.

Pomoc poskytovaná platobnou agentúrou by mala byť podľa návrhu vo výške 0,347 eura na liter minerálneho oleja, a to najviac na množstvo určené v normatíve spotreby minerálneho oleja. Normatív spotreby oleja v rastlinnej výrobe a na veľkú dobytčiu jednotku v živočíšnej výrobe zverejní platobná agentúra vo výzve.

Predpokladaný objem pomoci je v návrhu zákona rozpočtovaný na úrovni približne 30 miliónov eur ročne v rokoch 2019 až 2021. Účinnosť zákona navrhujú národniari od 1. marca 2019.