Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Slovenských ovocinárov trápi akútny nedostatok pracovnej sily

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Predseda Ovocinárskej únie Slovenskej republiky Marián Varga spomenul, že problém sa už rieši s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Musí to však podľa neho nabrať na intenzite.

Trenčín 14. októbra (TASR) – Embargo na vývoz ovocia do Ruska a silné mrazy v posledných dvoch rokoch spôsobili, že slovenskí ovocinári majú asi len polovičné úrody v porovnaní s dlhoročným priemerom. Počas výstavy Jahrada 2017 (13. – 14. 10.) na trenčianskom výstavisku Expo Center to povedal predseda Ovocinárskej únie Slovenskej republiky Marián Varga.

„Máme subjekty, ktoré robili protimrazovú ochranu, vynaložili sme na to veľmi veľa peňazí. Skoro 20 percent z celoročných nákladov sme dávali do protimrazovej ochrany. Nebyť trošku zvýšenej ceny teraz, tak by sme boli všetci v červených číslach. Máme teda nádej, že tá protimrazová ochrana, keď nám zabrala naplno, že budeme mať aj primeranejšiu alebo lepšiu cenu,“ skonštatoval Varga s tým, že mrazy postihli aj ovocinárov v Poľsku, ale aj v celej Európe, a preto cena na trhu je o niečo lepšia.

Najväčším problémom slovenského ovocinárstva však podľa neho je akútny nedostatok pracovných síl. „Sme na tom veľmi zle. Ovocinári majú nedostatok ľudí na rezy, prebierky plodov, na zber. Preto intenzívne iniciujeme inštitút sezónnej alebo príležitostnej práce. Je pre mňa ťažko pochopiteľné, že to už majú v celej Európe, len nie na Slovensku. Nie je tu len elektrotechnický a automobilový priemysel. Sú tú aj subjekty, ktoré sa denne potýkajú s prácou závislou na počasí,“ zdôraznil Varga.

Ako dodal, Ovocinárska únia Slovenskej republiky už problém rieši s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR, musí to však podľa neho nabrať na intenzite. „Keby sem už niekoľko rokov nechodili pracovníci z Ukrajiny a čiastočne aj zo Srbska a Rumunska, boli by sme hotoví. Paradoxom je, že sme spolu s Českou republikou tvorili nejakú agendu 5000, v rámci ktorej sme chceli zamestnávať zahraničných pracovníkov. V Česku budú mať od 1. januára budúceho roku 1600 ľudí z Ukrajiny len do ovocinárstva. Vybavia si ich za dva týždne, u nás to trvá pol roka. Čaká nás legislatívna tortúra a nakoniec ani z tých ľudí, ktorí prídu, nie sú všetci spokojní, aj tam sa časť vyprofiluje,“ uzavrel šéf Ovocinárskej únie Slovenskej republiky s tým, že navrhujú inštitút sezónnej práce len pre poľnohospodárstvo.