Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Slovensko sa pripojí k projektu Next Door Family

V týchto dňoch prebieha prihlasovanie a výber asistentov, ktorí budú pomáhať s organizáciou stretnutí na Slovensku.

Bratislava 17.júna (TASR) - Medzinárodná organizácia pre migráciu v SR (IOM) pripravuje 20 stretnutí slovenských rodín s rodinami cudzincov žijúcich u nás. Všetky stretnutia sa uskutočnia 18. novembra tohto roku na rôznych miestach Slovenska.

"Takéto stretnutia rodín podporujú vzájomnú komunikáciu, pochopenie kultúr, rozvoj osobných vzťahov medzi domácimi rodinami a rodinami migrantov a integráciu migrantov na osobnej úrovni," uviedla pre TASR Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu IOM v SR. Slovensko sa tak pripojí k projektu, ktorý pod názvom "Rodina odvedle" už niekoľko rokov úspešne funguje v susednej Českej republike. Od roku 2004 česká organizácia Slovo 21 uskutočnila už viac ako 490 takýchto stretnutí.

V týchto dňoch prebieha prihlasovanie a výber asistentov, ktorí budú pomáhať s organizáciou stretnutí na Slovensku. Prihlásiť sa môžu už aj rodiny, teda slovenské rodiny a rodiny cudzincov, ktorým bol udelený legálny typ pobytu v SR. Registrácia je vo forme on-line prihlášky na webovej stránke projektu www.nextdoorfamily.eu.

"Jednotlivé stretnutia chceme zorganizovať tak, aby sa stretli rodiny, ktoré žijú v rovnakom meste, príp. regióne Slovenska, sú si vekovo blízke a spájajú ich záľuby a záujmy," uviedla Vatráľová.

Tento rok sa stretnutia rodín uskutočnia v rámci medzinárodného projektu Next Door Family EU – Inclusive Neighbourhoods, ktorý okrem Slovenska a Českej republiky prebieha v Belgicku, Maďarsku, na Malte, v Taliansku a Španielsku. V uvedených krajinách sa 18. novembra stretne na rôznych miestach pri spoločných obedoch 420 miestnych rodín a rodín cudzincov. Vybrané stretnutia rodín budú filmované a materiály spracované do dokumentárneho filmu, ktorý bude môcť byť ďalej využívaný napr. pri multikultúrnej výchove na školách.