Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Slovensko má do polovice októbra poslať do eurovalu 264 miliónov eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Trvalý euroval sa od svojho predchodcu líši tým, že namiesto záruk za emitované dlhopisy sa bude do neho prispievať priamo, formou upisovania akcií na základnom imaní.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Slovenská republika musí do 12. októbra uhradiť prvé dve hotovostné splátky do Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) v celkovej sume takmer 264 miliónov eur. V priebehu rokov 2013 a 2014 následne uhradí zvyšné tri splátky upísaného základného imania v trvalom eurovale, ktoré spolu predstavujú necelých 396 miliónov eur.

Konštatuje sa to v návrhu na použitie štátnych finančných aktív na splatenie majetkovej účasti SR v EMS, o ktorom by mal v stredu (3.10.) rozhodnúť vládny kabinet.

Trvalý euroval sa od svojho predchodcu líši tým, že namiesto záruk za emitované dlhopisy sa bude do neho prispievať priamo, formou upisovania akcií na základnom imaní. To je stanovené na úrovni 700 miliárd eur, z čoho podiel Slovenska predstavuje 5,786 miliardy eur.

Základné imanie trvalého eurovalu je rozdelené na dve časti. Vklad splatený v hotovosti predstavuje 80 miliárd eur, s podielom SR vo výške necelých 660 miliónov eur. Tento vklad je rozdelený do viacerých splátok.

Splácanie majetkovej účasti v eurovale bolo pôvodne rozdelené na obdobie piatich rokov, pričom v každom roku mala SR uhradiť jednu splátku v sume necelých 132 miliónov eur. Vo februári tohto roka však došlo k politickej dohode na zrýchlenej forme splácanie vkladov členov EMS. Prvé dve splátky preto musia byť splatené už do 15 dní od nadobudnutia platnosti medzinárodnej zmluvy o vytvorení trvalého eurovalu.

Na tieto splátky budú použité finančné prostriedky získané prostredníctvom emisie štátnych dlhopisov, ktoré tvoria súčasť štátnych finančných aktív. Úhrada síce nemá vplyv na deficit verejných financií, negatívne však ovplyvní výšku verejného dlhu SR.

Trvalý euroval bol založený formou medzivládnej organizácie medzi členskými krajinami eurozóny ako náhrada Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) a spúšťa sa o rok skôr, ako bol pôvodne plánovaný. Predchádzajúci mechanizmus bol koncipovaný len ako dočasné riešenie finančnej krízy v eurozóne a svoju činnosť definitívne ukončí v júni 2013.