Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Slovensko končí druhú najhoršiu žatvu od svojho vstupu do EÚ

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Ako vyplýva z aktuálneho dispečingu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), k 13. augustu bolo zožatých takmer 94 % plôch pšenice, necelých 95 % jačmeňa a približne 92 % repky.

Bratislava 15. augusta (TASR) - Žatevné práce v SR sa už pomaly končia a ich výsledky potvrdzujú veľké rozdiely medzi jednotlivými regiónmi aj podnikmi zapríčinené nepriazňou počasia. Ako vyplýva z aktuálneho dispečingu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), k 13. augustu bolo zožatých takmer 94 % plôch pšenice, necelých 95 % jačmeňa a približne 92 % repky. Informoval o tom dnes tlačový hovorca SPPK Stanislav Nemec.

Doterajšia priemerná hektárová úroda hustosiatych obilnín 3,2 tony (t) a repky 2,04 t je druhá najhoršia od vstupu SR do EÚ, keď horší bol len rok 2010 ovplyvnený rozsiahlymi záplavami a podmáčaním pôdy.

Poľnohospodári podľa Nemca doteraz zozbierali takmer 1,2 milióna t pšenice, ale jej hektárový priemer 3,28 t je o 27,1 % nižší ako vlani. Podľa údajov nahlásených z regiónov vykazuje najvyššiu priemernú hektárovú úrodu 5,1 t okres Liptovský Mikuláš, ktorý dominuje aj v prípade jarného jačmeňa so 4,44 t, raže 5,46 t a dokonca aj repky 3,25 t.

Konštatoval, že "ak by to tak zostalo, Liptov by prvý raz v histórii zaujal v rámci Slovenska prvé miesto vo výške priemerných hektárových úrod takmer všetkých dôležitých plodín, ktoré sa zbierajú v lete. Zároveň sa tým potvrdzuje, že meniaca sa klíma posúva pomyselnú hranicu úrodnosti čoraz viac na sever".

Doterajší hektárový priemer jačmeňov na úrovni 3,17 t je medziročne nižší o necelých 19 %, pričom do skladov sa dostalo takmer 447.000 t tejto komodity. Podobne ako u rozhodujúcich obilnín, aj v prípade repky priemerná hektárová úroda na úrovni 2,04 t je o 12,5 % nižšia ako pred rokom. "U tejto plodiny sa dosiahli vysoké rozdiely nielen v rámci podnikov, ale aj medzi jednotlivými parcelami. Zatiaľ čo v minulosti špičkoví pestovatelia vykazovali aj 4-tonové hektárové priemery repky, v tomto roku dispečing SPPK doteraz nezaznamenal žiadne takéto hlásenie," dodal tlačový hovorca SPPK.