Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Slovenskí gemológovia skvalitnili odhaľovanie falošných diamantov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Testovanie overovalo spoľahlivosť dvoch zariadení pri požiadavke, aby žiaden syntetický diamant nemohol byť analýzou vykonanou na danom zariadení vyhodnotený ako prírodný.

Trenčín 30. júna (TASR) - Slovenský gemologický inštitút (SGI) v Trenčíne úspešne ukončil niekoľkomesačné porovnávacie testovanie dvoch najnovších zariadení slúžiacich na odhaľovanie falošných syntetických diamantov. Testovanie overovalo spoľahlivosť dvoch zariadení pri požiadavke, aby žiaden syntetický diamant nemohol byť analýzou vykonanou na danom zariadení vyhodnotený ako prírodný.

Ako informoval hovorca SGI Marián Bebjak, tím odborníkov SGI, vedený skúseným gemológom Martinom Mikušom, overovali v praxi zariadenie Alrosa Diamond Inspector európskeho a PL Inspector austrálskeho pôvodu. „Slovenskí gemológovia dokázali pre medzinárodnú odbornú verejnosť jednoznačne preukázať na konkrétnych výsledkoch analýz úroveň spoľahlivosti zariadení. Zároveň upozornili na nedostatky v metóde, založenej na porovnávaní intenzity fluorescencie pri rôznych vlnových dĺžkach ultrafialového žiarenia,“ uviedol Bebjak.

Oba prístroje Slováci predstavili odbornej verejnosti aj na medzinárodnej konferencii gemológov a klenotníkov v talianskych Syrakúzach. “Poskytnutie prístrojov na testovanie SGI je prejavom uznania slovenským gemológom. Najmä s ohľadom na to, že slovenskí špecialisti medzi prvými v strednej a východnej Európe začali úspešne používať moderné technológie identifikácie drahých kameňov ako D-Screen, PhosView a Sarin DiaScan. Za 15 rokov pôsobenia pritom vykonali vyše 3600 analýz a prispeli k šíreniu osvety v danej oblasti na verejnosti,“ doplnil hovorca.

Slovenský gemologický inštitút (gemológia – veda o drahých kameňoch) založil v roku 2002 renomovaný slovenský gemológ Ivan Mikuš. Sídli v Trenčíne a združuje špičkových gemológov ako jediná slovenská znalecká organizácia pre drahé kovy, kamene a šperky. Prevádzkuje laboratórium s medzinárodnou certifikáciou, vybavené najmodernejšími zariadeniami a technológiami. Inštitút prostredníctvom médií informuje verejnosť o gemologických aktualitách, pozoruhodnostiach, ale aj prípadných rizikách, spojených s nadobúdaním daných komodít. Varoval napríklad pred viacerými prípadmi pokusov vydávať syntetické diamanty za pravé, či pred šírením falošných certifikátov prírodných diamantov.