Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Slovenská proexportná ekonomika bude pod tlakom

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Spomalenie ekonomickej činnosti prognózované na nasledujúce štvrťroky by malo spôsobiť zníženie inflácie približne na 2,8 % v roku 2013.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Zatiaľ čo sa priamymi monetárnymi transakciami Európskej centrálnej banky (ECB) podarilo značne zmierniť riziko rozpadu eurozóny v najbližšom období, širšia politická reakcia na krízu sa stále očakáva, aby sa prispelo k obnoveniu dlhodobej stability. Uvádza sa to v prognóze spoločnosti Ernst & Young na jesenné obdobie (Ernst & Young Eurozone Forecast, EEF).

Ekonomická činnosť na Slovensku zaznamenala od začiatku tohto roka stabilný vývoj a HDP vykazuje jeden z najlepších výkonov v eurozóne. Činnosť v druhom štvrťroku bola podporovaná exportom, pričom na domáci dopyt mali nepriaznivý vplyv slabý trh práce a stagnujúce verejné výdavky.

„Napriek tomuto povzbudivému výkonu bude slovenská proexportne orientovaná ekonomika pod tlakom straty dynamiky, pretože kríza vládneho trhu v eurozóne oslabuje regionálny dopyt. V rámci našej prognózy preto predpokladáme, že celkový rast HDP v roku 2012 by mal byť na úrovni 2,3 %, čo predstavuje pokles o 1 % v porovnaní s rokom 2011, ale v európskom kontexte je tento rast stále relatívne vysoký. V roku 2013 zrejme zostane na tej istej úrovni, pretože očakávané pomalé oživenie v eurozóne naďalej zaťažuje export a produkciu, a v rokoch 2014 - 2016 po výraznejšom oživení exportu pravdepodobne dosiahne HDP rast až 4 % p. a.,“ hovorí Marián Cápay, riaditeľ spoločnosti Ernst & Young v Slovenskej republike zodpovedný za obchod a poradenstvo v oblasti zlepšovania výkonu.

Nízky externý dopyt, spôsobujúci spomalenie ekonomiky a nárast voľnej kapacity, tento rok ovplyvní objem investícií do strojov a zariadení. Predchádzajúce prognózy, že by spotrebitelia mohli profitovať z nižšej inflácie, sa nenaplnili. Inflácia je mierne vyššia, než sa očakávalo, z dôvodu tlaku na ceny ropy a potravín. Predpokladá sa, že miera inflácie v tomto roku dosiahne v priemere 3,5 %, čo predstavuje pokles z 3,9 % v roku 2011. Spomalenie ekonomickej činnosti prognózované na nasledujúce štvrťroky by malo spôsobiť zníženie inflácie približne na 2,8 % v roku 2013.

TASR informovala spoločnosť Ernst & Young na Slovensku.